środa, 25 lipca 2018

Lazania surowy makaron

Tak przygotowany makaron jest gotowy do użycia np. Ciasto na makaron można też zamrozić lub trzymać 1-dni w lodówce (ale należy liczyć się z tym, że straci ładny, żółty kolor). Gdy kilka lat temu na rynek wszedł makaron do lasagne, nie wymagający gotowania, wydawało się, że to koniec udręki. Wydawało się, że już nie będziemy musieli zmagać się z lepkim makaronem.


Jednak makaron bez ugotowania nie sprawdza się w lasagne z dużą ilością sos - np. Ja przed pieczeniam nie obgotowuję makaronu, duża ilość sosu beszamelowego i pomidorowego sprawi, że makaron upiecze się doskonale.

Lazania nadaje się na obia lunch lub ciepłą kolację. Przy okazji pieczenia lazanii postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domowy makaron. Korzystam z niego zawsze, zarówno jeśli potrzebuję płatów do lazanii, jak i wtedy, gdy w planach jest rosół z makaronem nitki.


Aromatyczna lazania z idealnie doprawionym sosem z mięsa mielonego. Uważam, że dobrej jakości makaron pod lazanię oraz soczysty sos z dobrego mięsa wieprzowego to podstawa. Moja lasagne jest wersją typowo polską. Mamy zarówno ser mozzarella, ale i ser zwykły żółty. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.


Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-min.

Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały. Nadzienie: do garnka wkładamy mięso.


Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Sosy obłędnie pyszne - tylko beszamel dość gęsty - pomimo rozcieńczenia. Ponieważ makaron robiłam świeży ( współpracując z córką – ja wałkowałam poszczególne partie ciasta, córka nakładała farsze) , uznałam, że nie trzeba go gotować i wszystko się udało. Wilgotne farsze zrobiły swoje , lazania wyszła modelowa i pyszna.


DOMOWY MAKARON DO LAZANII. To także nazwa pysznego dania, które można przygotować na różne sposoby: w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Lasagne to ponoć jeden z najstarszych typów makaronu.


Danie to wywodzi się z włoskiego regionu Emilia-Romagna, lecz jest obecne w całych Włoszech, z uwzględnieniem różnych składników. Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Jak gotować makaron do lasagne żeby się nie sklejał?


Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Bardzo ważne, żeby zacząć od właściwego sosu.

Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Lazania to taka potrawa, która wyśmienicie smakuje, prawie każdy ją lubi i jest dość łatwa do przygotowania. U nas w domu pojawia się dość często, dlatego gdy zobaczyłam przepis na bezmakaronową lazanię na Skinny Taste od razu dodałam do listy „koniecznie do wypróbowania”. Myk jest bardzo prosty – podmieniamy płaty makaronu na plastry zgrillowanej cukinii. Makaron obgotowujemy minuty w osolonej wodzie (partiami po płaty).


Dno smarujemy odrobiną beszamelu, układamy warstwę makaronu i kolejno porcje: beszamelu, nadzienia i parmezanu. Przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy, aż skończą się składniki. Lubella Makaron lasagne 5g.


Polityka prywatności i pliki cookie Przeglądając tę stronę, akceptujesz pliki cookies wykorzystywane do ulepszania i personalizowania naszych usług i marketingu oraz do aktywności społecznościowej. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o tym, co robimy z Twoimi danymi, a także o Twoich prawach i możliwościach. Cebulę siekamy drobno, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa podsmażamy razem chwilę na rozgrzanym oleju. Smażymy, aż mięso utraci swój surowy kolor.


Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z bulionem, solą, pieprzem i cukrem. Przepis na lasagne (lazanię) z mięsem mielonym. Sos boloński: na oliwie, w dużym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Na spód naczynia żaroodpornego lub blachy do zapiekanek wlewamy łyżką wazową sos beszamelowy, układamy na nim makaron do lasagne, następnie znów sos beszamelowy, później mięsno – pomidorowy i posypujemy warstwą parmezanu.


Zrumienić i wymieszać z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty