Najlepsze domowe faworki oprószone cukrem pudrem, chrupiące i złociste. Ciasto jest długo wybijane wałkiem dzięki czemu podczas smażenia powstają pęcherzyki. Pysznie chrupiące tradycyjne faworki to uczta dla podniebienia. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek dla dzieci lub na drugie śniadanie w pracy z dodatkiem aromatycznej kawy.
Ugnieć ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia WINIARY, octu albo wódki i szczypty soli. Rozwałkuj je i wykrawaj paski, w każdym. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.
Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Przepis na pączki tradycyjne.
Pyszne, puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne pączki. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, choć na drugi dzień pączki są również pyszne.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło. Rozkruszamy je w mące( całość w rękach ma być odczuwalna jak gruby piasek).
Wbijamy jajo,żółtka,wsypujemy łyżkę pudru,szczyptę soli, dolewamy śmietanę i ocet. Wyrabiamy ciasto tworząc kulę. Tradycyjne faworki lubię i jeść i smażyć. Może dlatego, że wycinanie pasków, formowanie kształtu faworków, a potem ich smażenie to naprawdę niezła zabawa.
Moje tradycyjne faworki zawsze się udają, a jedyną ich wadą jest chyba to, że zawsze jest ich za mało:) Chcesz zrobić tradycyjne faworki na spotkanie karnawałowe. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Kroki wykonania: Do maki dodać zółtka, śmietanę, sczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Wymieszać nożem, a nastepnie ciasto zagnieść tak, jak na makaron. Czym jest lany chrust albo właśnie lane faworki?
Zdecydowanie prostszą wersją tradycyjnych, dobrze nam znanych faworków. W przypadku lanego chrustu nie musimy używać wałka ani ugniatać ciasta :) Miksujemy kilka składników i wylewamy zygzaki z ciasta na rozgrzany tłuszcz. Cała filozofia :) A smak?
Są idealnie chrupiące i maksymalnie uzależniające To kto chce w kilka minut. Ponoć właśnie dzięki temu faworki podczas smażenia uzyskują idealną strukturę. Mamy dla was tradycyjny przepis. Róbcie, póki karnawał trwa!
Dlaczego zdecydowałam się przetestować jeszcze jeden przepis na faworki? Otóż niektórzy z Was zadawali pytanie: gdzie te bąbelki w faworkach? I faktycznie, faworki z poprzedniego przepisu tych bąbelków nie mają. Są bardzo dobre, są chrupiące i lekkie, ale bez bąbelków. Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek.
Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne , na piwie, bezglutenowe i dietetyczne. Wbić żółtka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wódkę. W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na tłusty czwartek i na ostatki. Chociaż chrust króluje głównie w czasie karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go o dowolnej porze roku. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki.
Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Jeśli faworek od razu wypłynie, tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany. Za pomocą pędzelka z surowych faworków strząśnij nadmiar mąki, po czym wrzucaj do tłuszczu i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor. Osącz faworki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.