Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.
Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Lista przepisów na wilgotny makowiec z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni!
Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-).
Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.
Dobrze znany makowiec japoński w nieco podrasowanej wersji. Bez spodu, bez jajek, bez mąki, lecz nadal wilgotny, delikatny. Na zachętę dodam, że wcale nie bardzo pracochłonny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na wilgotny makowiec.
Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis i upiec taki makowiec na święta, makowiec jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie tak pracochłonny jakby się. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu.
Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowiec wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Makowiec zakręcony – przepis krok po kroku Makowiec zakręcony to ciekawy i troszkę inny pomysł na te tradycyjne ciasto świąteczne. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu.
Usunęłam przepis, który wskazałaś (podając linka do tej strony), choć użytkowniczka miała dodane swoje zdjęcie. Opracowanie sposobu przygotowania jednak wskazywało na to, że został zaczerpniety z Twojego bloga. Ja z uwagi na kontynuowanie diety, mam wręcz niedosyt i pozazdroszczę tym, którzy mogli się przejadać. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Święta obowiązkowo musi być makowiec.
Jeszcze kilka lat temu królował tradycyjny drożdżowy, a od dwóch lat bezkonkurencyjnym faworytem jest ten oto wilgotny makowiec biszkoptowy. Pyszne wilgotne ciasto makowe - w sam raz na święta Bożego Narodzenia. Mleko zagotować i zalać mak- namoczyć ok min. Wymieszać i wylać niewchłonięte mleko z maku- wystudzić mak. Puszysty, wilgotny, delikatny i absolutnie pyszny… To jeden z moich bardziej ulubionych serników (a ja bardzo lubię serniki;)).
Udaje się za każdym razem, prosty do przygotowania, ze zwyczajnych, niewyszukanych składników, a przy tych bajecznie smaczny. Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy Drożdże rozkruszyć na drobniutko. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Zawsze jako pierwszy znika ze świątecznego stołu z wypiekami. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem. Zobacz wszystkie komentarze (2) Zuzanna248.
Tak jak napisałam w nazwie, jest to wyjątkowo wilgotny makowiec otulony dwoma biszkoptami. Wilgotna jest nie tylko masa makowa, ale też same biszkopty, które nasączone są słodzonym mlekiem (podobnie jak w cieście tres leches ). Sprawdź, jak to zrobić, żeby makowiec pozostał pyszny i soczyście wilgotny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.