W garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście. Duś około minut, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. O jedzeniu piszę, myślę i śnię!
U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. W sam raz na upalne dni. Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna! Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego.
Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników. Botwinka, królowa wiosennych zup. Sałatka z botwinką i melonem (-) łatwe. Lekka botwinka (-) łatwe.
Sprawdzone sposoby na zupę z dyni! W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej. W ubieglym roku zrobilam taka botwinke na zime.
To naprawde swietna sprawa, szczegolnie jesli ktos lubi barszcz czerwony z botwinka czy zupe z burakow. Skladniki :peczki ladnej botwinkisolwodasok z cytryny lub odrobina octuSposob przygotowania:1. Wszystkie prawa zastrzeżone Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody kwestiasmaku. Sposób wykonania zupy z botwinki: Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz.
Następnie w całości – razem z liśćmi – pokrój ją na niewielkie kawałki. Liście botwinki pokrój drobno, buraczki – w półplasterki. Zagotuj bulion drobiowy z ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym.
Włóż włoszczyznę oraz buraczki. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. CHŁODNIK Z BOTWINKI (na obiad jednodaniowy).
Lubię botwinkę – najbardziej w formie zupy lekko zabielanej śmietaną (u mnie w domu mówi się na nią właśnie „botwinka”) z młodymi ziemniakami podawanymi oddzielnie, hojnie posypaną szczypiorkiem i koprem. To klasyk w mojej rodzinie, długie lata ten sposób jedzenia młodych buraczanych listków był dla mnie jedyny. Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę. Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do.
Za oknem coraz cieplej, pogoda nas rozpieszcza pięknym słońcem. Możemy się opalać i powoli leniuchować czekając na upragnione wakacje. Jesli lubicie botwinke to zrobcie koniecznie do sloiczkow.
Nie ma lepszej zupy niz wlasnie taka zrobiona przez nas. A potem po otwarciu sloiczka unosi sie ten zapach lata. Szczaw to dla mnie – podobnie jak botwinka czy szparagi – niezaprzeczalnie smak wiosny. W sklepach, oprócz sezonowego, świeżego szczawiu, dostępny jest także szczaw w wersji mrożonej i konserwowej, ale to już nie to samo.
Bardzo znanym i lubianym daniem z kwaśnych liści jest oczywiście zupa szczawiowa. Dodane przez andziaanna w: Tylko o kuchni. A czy próbowałaś barszcz czerwony bez gotowania Winiary lub Gorący Kubek.
Krupnik - sposób przygotowania: Mięso umyj, włóż do garnka, wlej litry zimnej wody, dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj około minut (jeśli pokażą się szumowiny wyjmij je łyżką cedzakową). Marchewki, pietruszki i seler obierz, wymyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do zupy (także umyty por w całości), posól i popieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.