Ten placek drożdżowy z kruchą, słodką skorupką to smak mojego dzieciństwa. Taki placek piekła często moja mama. Sama bardzo go lubiła a mi najbardziej smakowała kruszonka posypana obficie cukrem pudrem.
Placek do herbaty lub mleka jak i do pudełka z drugim śniadaniem dla dziecka. Niezwykle smaczny makowiec.
Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Przepis na tradycyjne makowce. Soczysty, nie za słodki, idealny. Całość dobrze komponuje się z maślaną kruszonką.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z kruszonką. Margarynę ,posiekać z mąką ,wbić jajka dodać sól ,wlać rozczyn przygotowany z śmietany ,cukru drożdży,mąki Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej : Mak sparzyć ,po ostygnięciu i odsączeniu z wody zmielić w maszynce ( 3-krotnie ). Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec z dużą ilością bakalii. Jeśli uwielbiasz makowce ten przepis z pewnością Ci zasmakuje! Lekko zagrzac szklanki mleka, wlac do miski, wsypac szczyptę soli, dodac kg maki i wyrobic ciasto. Lista przepisów na zawijany drozdzowy makowiec z kruszonka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Książka kupiona w antykwariacie za całe zł.
Zawiera przepisy na naprawdę dziwne dania, z różnych kuchni wschodnich. Może uda mi się z połowę z nich spróbować. Polecam sprawdzony przepis na makowiec, który wcale nie musi być skomplikowany.
Każdy może go zrobić a przecież Święta tuż tuż. Wykorzystałam do niego paczuszkę go maku mielonego i Zobacz więcej.
Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Moje ulubione ciasto drożdżowe, które można dowolnie modyfikować, a czasem najlepiej smakuje jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Jest bardzo miękka i pachnąca. Kruszonka: Masło roztopić.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta. Zawijany makowiec drożdżowy z kruszonką to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem.
Deser dosyć często pojawiał się w naszym domu i był serwowany przez mamę na podwieczorek wraz ze szklanką mleka. Po latach odnalazłam przepis i postanowiłam go wypróbować, aby przekonać się czy nadal smakuje tak jak go zapamiętałam. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
Macie już plany na makowiec na święta? Jeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie mocno aromatyczną masę makową, z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym. Składniki ciasta zmiksuj-najpierw jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj maślankę i olej a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylej na dużą blachę 25xwyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp.
Makowiec ma postać tarty, jest jednak troszkę wyższy. MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta. W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. Aby uzyskać więcej informacji zapoznaj się z naszą polityką prywatności. Administratorem danych osobowych jest Lidl sp.
Państwa dane będą przetwarzane na podstawie art. RODO w celu dostarczenia zamówionego newslettera. Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku!
Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.