Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii. Dzisiaj przepis na blok czekoladowy , moim zdaniem przepis najlepszy pod słońcem.
Ja mam trochę inny przepis na blok czekoladowy , w innej kolejności się wszystko robi, ale mam wrażenie, że może u Pani wychodzić źle przez granulowane mleko.
Kiedyś kupiłam takie i miało grudki, a jak normalnie używałam mleka w proszku niegranulowanego wszystko było ok. Jest prosty w przyrządzeniu i świetnie smakuje – szczególnie na drugi dzień, kiedy smaki wszystkich składników dokładnie się przenikną. Blok czekoladowy to doskonała alternatywa dla klasycznych czekolad.
BLOK CZEKOLADOWY - NAJEPSZY, TRADYCYJNY PRZEPIS - na najlepsze, domowe ciasto bez pieczenia, którego smaku się nie zapomina nigdy. Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama. Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok czekoladowy jest trochę zapomniany.
Ten smak pewnie zna większość z Was. BLOK CZEKOLADOWY – NAJLEPSZY PRZEPIS pamiętam jak w dzieciństwie pierwszy raz sama przygotowałam blok czekoladowy, byłam z siebie taka dumna, że zrobiłam czekoladę #128578; Wiem, że “tradycyjnie” zamiast masła dawało się margarynę, a zamiast mleka wodę, ale ja wolę taką wersję jak poniżej.
Kiedyś robiłam blok czekoladowy na potęgę - teraz dla przypomnienia smaku. Nadal jest pyszny i pomimo, że nie da się go dużo zjeść (naraz) - to w moim domu szybko znika. Po kilku godzinach w lodówce deser będzie gotowy do krojenia i podania.
Odśwież pamięć o słodkim przysmaku dzieciństwa i przygotuj blok czekoladowy dla swoich pociech, a na pewno zrozumieją tęsknotę za deserem, który robił taką furorę na wszystkich stołach. Pyszny, łatwy i szybki do przygotowania blok czekoladowy. Wystarczy połamać orzechy i herbatniki, wymieszać z resztą składników, owinąć w folię i wstawić do lodówki. Ten pyszny blok z herbatnikami i bakaliami to deser bez pieczenia, prosto z PRL-u.
Mój prosty przepis na blok czekoladowy z bakaliami i kakao. Domowy blok czekoladowy, któremu nie oprą się dzieci i dorośli ;) min łatwe przystępne. Polecane przepisy: blok czekoladowy thermomix Zobacz więcej. Nowy Rok zaczynamy na słodko blokiem czekoladowym. Gdy wszystko się połączy przelewam do miski.
Do gorących i płynnych składników dodaję mleko w proszku a następnie mieszam mikserem do czasu otrzymania gładkiej masy. Takie cos robila moja babcia jakies lat temu jak w sklepach byly tylko wyroby czekoladopodobne lub ich w ogole nie bylo. Masę wyłożyć do foremki, ostudzić, schłodzić w lodówce. Blok kroi się bardzo ciężko, dlatego warto zakupić aluminiowe jednorazowe foremki, przekładać do nich masę, a gdy lekko stężeje, oberwać delikatnie aluminium dookoła bloku i dopiero wówczas wstawić do lodówki - z krojeniem w plastry ani z kruszeniem nie będzie żadnych problemów.
Wyśmienity pomysł na słodki prezent dla świątecznych gości to blok czekoladowy z pysznymi, chrupiącymi dodatkami.
Rarytas prosty i szybki w wykonaniu, a co najistotniejsze zaskakujący swoim wspaniałym smakiem. Ten świąteczny smakołyk docenią mali i duzi biesiadnicy! Chcesz podzielić się swoimi przepisami? Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie. Tabliczkę czekolady rozkruszyć.
Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około 2g orzechów. Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy Składniki: szklanka wody 250g masła lub margaryny szklanka cukru łyżki kakao 500g mleka w proszku 250g pokruszonych herbatników 150g orzechów włoskich 100g rodzynek.
Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Kasiaaaanarobiła mi smaku prezentując na swoim blogu blok czekoladowy. Strasznie dawno robiłam ten deser , a raczej ten słodycz , jak mówi moje dziecko ;) Z przyjemnością przypomniałam sobie , jak smakuje :) Wrzuciłam trochę inne dodatki niż podała w przepisie Kasiaaaa - blok wyszedł pyszny ! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na blok czekoladowy z herbatnikami.
Super przepis na blok czekoladowy z orzechami w wersji miękkiej, truflowej. Ten blok czekoladowy szykuję bez herbatników. Jest kremowy, miękki i rozpływający się w ustach. Cudowny deser z mlekiem w proszku.
Schłodzoną masę można też użyć do zrobienia domowych trufli. Może to być żurawina, wiórki kokosowe, płatki migdałów, orzechy lub kandyzowany ananas. Wszystko zależy od waszych upodobań! Zajrzyj do naszej kuchni i dowiedz się, jak zrobić blok czekoladowy z bakaliami. Jeśli chodzi o ciemne strony, to blok czekoladowy wpisuje się w tą mroczną atmosferę idealnie.
Jest ciężki, ciemny, naszpikowany niepokojącymi dodatkami. Z dnia na dzień staje się coraz smaczniejszy i niestety, jak zaczniesz go jeść, nie możesz przestać, aż do ostatniego okruszka. Mieszać żeby się dobrze połączyły i zagotować. Odstawić do przestygnięcia.
W prosty i łatwy sposób można przygotować pyszny blok czekoladowy z herbatnikami i rodzynkami. Zobacz przepis na blok czekoladowy i sprawdź jak smakuje. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.
Ponieważ jest bardzo sycący nie zjemy go dużo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.