wtorek, 16 maja 2017

Placek z gotowa masa makowa

Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową. Wyniki wyszukiwania dla placek z gotową masą makową pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu biszkopt, który zwykle robię z owocami sezonowymi, tym razem z masą makową.


Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać.


Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Taka gotowa masa makowa jest idealna nawet do tortów.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Jeśli chodzi o drożdżowe wypieki, to polecam mój przepis na pyszne ciasto z masą makową. Zobacz więc przepis na babkę drożdżową makową. Domowa masa makowa świetnie sprawdzi się też przy szykowaniu ciast. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.


Po moczeniu i odciśnięciu z płynu mak należy dwókrotnie zmielić. Przygotować masę makową. Jajka zmiksować z cukrem, ja ten cukier pominęłam bo gotowa masa makowa jest bardzo słodka i ciasto jest wystarczajaco słodkie. Następnie dodać masę makową z puszki i kaszę mannę.


Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zawiń je w folię i schładzaj godzinę w lodówce. Dodaj masło i posiekaj nożem.


Placek z gotowa masa makowa

Placek zwiń w rulon, obtocz w cukrze i spłaszcz od góry. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-mm. Placek Z Masa Makowa Z Puszki Z Piana - informacje, zdjęcia, materiały video. Na masę makową: gotowa masa makowa (dag), 2-białka, łyżka cukru pudru, ewentualnie łyżka miodu 1. Składniki na ciasto szybko zagnieć().


Soczysty, nie za słodki, idealny. Całość dobrze komponuje się z maślaną kruszonką. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy?


Bede wdzieczna za podpowiedz. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty grubości mm ( część ciasta pozostawić) i za pomocą wałka przenieść na dużą blachę. Nakłuć widelcem i piec w temp. Mak zalałam wrzątkiem i odstawiłam na pół godziny, po czym odsączyłam na sicie. Ubiłam pianę z białek, pod koniec dodałam partiami cukier.


Delikatnie (łyżką) wmieszałam do piany mak, tartą bułkę i kaszę mannę. Można masę wykonać też z połowy puszki gotowej masy makowej i dodać do niej pianę, kaszę i bułkę. Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku.


Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Spód jest kruchy i cieniutki. Odcedzamy na sicie, studzimy i dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa.


Rozdrobniony mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Doskonale zastępuje makowiec. Margarynę utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodaj mąkę, skórkę cytrynową, śmietankę i dobrze.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty