środa, 31 maja 2017

Botwinka z octem

Dodane przez misiowa w: Tylko o kuchni. Drożdże winiarskie w occie jabłkowym. Właściwie to mam przepis na ocet jabłkowy. Na innym blogu jedna z blogerk pisała o rabarbarze – a ja uwielbiałam pić kompot z rabarbaru i jeść z nim ciasto drożdżowe, gdy byłam malutka.


Botwinka z octem

A to wszystko dzięki babcia, która gotowała mi również botwinkę z ziemniakami. Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków. Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi. Botwinka Z Octem - informacje, zdjęcia, materiały video.


Zupa botwinka jest jedną z pierwszych nowalijkowych zup jakie gotuje się na wiosnę. Moja klasyczna botwinka. Botwina, czyli główny składnik, nada piękny kolor i doskonały smak.


Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie! Do garnka wlewamy wodę dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz marchew pokrojona drobno. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy kucharka do smaku i pieprz odrobinkę.


Buraczki kroimy drobno razem z listkami. Dodajemy do wywaru rosołowego i zostawiamy pod przykryciem na minut. Ale nie narzekam – lubię to miejsce. Dzisiaj botwinka z octem balsamicznym i limonką.


Botwinka z octem

Składniki: średnie marchewki. Także, gdy ktoś mnie pyta jak zrobić botwinkę to mogę mu pokazać ten przepis:) Smacznego! BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga UwagaBabciaGotuje. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny lub octem do smaku. Zimą taką botwinkę przelewamy do wywaru warzywnego lub mięsnego, doprawiamy do smaku, dodajemy np.


Na wierzch ulubiony ser nadający się do zapiekania. Ot i tyle;) Tarta jest z gatunku grubszych i puszystych,bo farsz wypełnia cały spód. Jednak ja lubię bardziej chyba te chude,płaskie tarty,jak Twoja.


Botwinka z octem

Trwa sezon na botwinkę, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z młodych liści i korzenia buraka bazujące na pasteryzowanym bulionie warzywnym. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn iakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo. Przepis na makaron z botwinką, orzechami i octem balsamicznym z bloga kardamonovy. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Botwinkę przebrać z nadpsutych i brzydkich liści, dokładnie umyć.


Liście pokroić w paski, a buraczki w plasterki. Koperek drobno posiekać. Wodę z solą, cukrem i octem zagotować, dodać sok z cytryny.


Do każdego umytego i wyparzonego słoika włożyć po ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki. Jabłko dokładnie myjemy i kroimy na ósemki. Orzechy siekamy dośc drobno. W czasie, gdy botwinka się gotuje, myję, osuszam i siekam świeże zioła np.


Gdy warzywa już zmiękły, doprawiam zupę do smaku –solą, pieprzem oraz octem balsamicznym i cukrem. Miałam wywar z kurczaka, więc na nim ugotowałam zupę. Dodałam jeszcze kartofla pokrojonego w kostkę. Teraz będę gotowała tylko według tego przepisu. Pyszna, innej nie robię.


Na pewno botwinka będzie smakować fanom barszczu czerwonego oraz miłośnikom buraczków. Jest bardzo dużo szkół przygotowywania botwinki – ja przed dodaniem do bulionu podsmażam ją na maśle, aby wydobyć z niej więcej smaku. Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty