czwartek, 25 maja 2017

Jak zrobić dobry lukier na pierniki

Czy pierniki z takim lukrem na bazie surowych białek może jeść kobieta w ciąży? Zawsze takie robiłam, ale w tym roku na pierwszym miejscu jest maluszek w brzuszku :-). Lukier na różne sposoby.


Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. Dobry lukier jest na wagę złota!

Ile razy zdarzyło się Wam, że zrobiony przez Was lukier nie nadawał się do niczego? Podpowiadamy więc, jak zrobić lukier, który nie spływa z ciasta, jest. Miksuję, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty. Ubijam białko z cukrem na sztywną pianę, potem po dodaniu cukru pudru piana nie będzie miała sztywności, ale będzie na tyle gęsta, że powstanie świetny lukier.


Pięknie ozdobimy nim sernik, jabłecznik i placek drożdżowy, pączki, ciemne torty, a zwłaszcza pierniczki na Boże Narodzenie. Sprawdź, jak zrobić pyszny i efektowny lukier do pierniczków. Jak zrobić lukier, który jest nieodłącznym elementem każdych świąt Bożego Narodzenia?


Pierniczki z lukrem wieszamy na choinkach i podajemy na świątecznym stole.

Te ciasteczka nie miałyby jednak świątecznego charakteru, gdyby nie lukier, z którego wyczarowujemy zimowe kształty. Poznaj przepis na lukier krok po kroku. Przepis ze starego Poradnika Domowego min. Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dobry lukier na pierniki. Ja zawsze dodatkowo przelewam sok przez drobne sitko, by nie dostała się do miski żadna pestka czy fragment owocu. Do miseczki wlej łyżki soku z cytryny. Smakuje i wygląda przepysznie.


W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić,. Poniżej przedstawiam nietypowe przepisy na lukier do pączków - lukier pięć smaków, lukier kokosowy z limonką i lukier żurawinowy z wanilią.


Pączki zanurz w lukrze jak będą jeszcze gorące i odłóż je na kratkę. Jak pierwsza warstwa lukru stwardnieje zanurz je jeszcze raz. Zawsze się zastanawiałem jak zrobić lukier, żeby był plastyczny. Ostatnio przywiozłem taki przepis od znajomej z Londynu.


Wypróbowałem go i mogę powiedzieć, że wiem, jak zrobić dobry, plastyczny lukier.

Dzien dobry , czy zna Pani przepis na naprawde twarde pierniki takie zeby nie pospadaly mi z choinki? W poprzednim roku robilam z innego przepisu i szkoda mi bylo gdy widzialam jak co chwila moje pieknie lukrowane pierniki upadaja na podloge. Sztuka robienia lukru polega na gotowaniu i ucieraniu. Za mało wygotowany lukier nie utrze się i będzie zawsze płynny. Gotowany zbyt długo – kamienieje podczas ucierania.


Dodanie zbyt dużej ilości soku z cytryny (kwasku cytrynowego) spowoduje, że po ugotowaniu syrop stanie się ciągnący, kleisty, z wielkim trudem dający się wałkować. Czasy takie, że dobry lukier jest na wagę złota, nie sądzicie? Przedstawiam więc dwa sprawdzone patenty na lukier. Nie mylcie jej jednak z masą cukrową z dodatkiem glukozy i żelatyny, którą można dekorować torty w stylu angielskim. Nagrzej piekarnik do 1st.


C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Nie na darmo mówi się, że jedzenie zaczynamy oczami!


Sok z buraka zabarwi go na różowo, szpinak na zielono, a kurkuma lub szafran na żółto. Informacje dotyczące tego, jak zrobić lukier do pierników możemy wykorzystać bardzo wszechstronnie. Wystarczy odrobina na końcu patyczka, która zabarwi lukier na intensywny kolor.


Gotowy lukier nakładamy do pergaminowego rożka, odcinamy końcówkę i lukrujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty