środa, 10 maja 2017

Jak przygotować masę makową

Aby wykorzystać masę makową w wypiekach wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami (lub całymi jajkami, jajek można też nie dodawać - w zależności od przepisu). Na masę z 5g maku potrzeba ubitych na sztywną pianę białek. Dzięki nim masa jest zwięzła, nie kruszy się, nie odstaje od ciasta. Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca, makowej strucli lub makownika? Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w gotowcu), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu.


Jak przygotować masę makową

Jakie ciasto do makowca? Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Dodane przez perpetuum w: Tylko o kuchni. Kiedyś znalazłam przepis na makowiec na biszkopcie, w którym biszkopt nie był pięknie wyrośnięty i ni siadał pod ciężarem maku.


Ja właśnie taką masę, w której jest dużo suszonych owoców i orzechów, lubię najbardziej. Wtedy makowiec czy kluski z makiem zyskują na smaku. A że u mnie w domu zawsze na stole gości i jedno, i drugie, to i masę makową staram się przygotować najlepszą.


Jak przygotować masę makową

Gotową masę makową możesz trzymać w szklanym naczyniu w lodówce do dni. Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Przepis jak przygotować kotlety mielone.


Desery Jak przygotować ciasto parzone – karpatka. Makowiec to jedno z najbardziej świątecznych ciast. Jego sekret tkwi w cieście drożdżowym oraz masie makowej. Mimo że to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciasta, przygotowanie masy makowej może okazać się wyzwaniem dla niektórych osób. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy instrukcję, która pomoże przygotować pyszną i aromatyczną masę do makowca.


Masa makowa zrobiona samodzielnie to jest cały sekret udanych makowców. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Mam nadzieję, że nie macie wątpliwości, że warto ją robić samemu. Tym bardziej, że wiecie już jak przygotować oraz w razie potrzeby zagęścić masę makową.


Dajcie znać jakie desery i dania z makiem robicie najczęściej! Poza tym w masach makowych można znaleźć także sztuczne dodatki, takie jak aromaty, barwniki, konserwanty, regulatory kwasowości, czy inne środki nadające jej pożądaną konsystencję i smak. W związku z tym, lepiej kupić ziarna maku i samodzielnie przygotować masę makową, co nie jest trudne. Witam serdecznie, żeby przygotować pyszne wypieki z masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak.


W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową.


Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Zobacz, jak zrobić domową masę makową - nie kupuj gotowej, przygotuj swoją własną, jeszcze smaczniejszą! Jeśli zastanawiasz się, jaki wypiek podać podczas rodzinnego spotkania, koniecznie wypróbuj przepis na kruche ciasto z makiem i budyniową pianką.


Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotową masę makową, dodając do niej jedynie tartą bułkę. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na masę makową.


Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około godz.). Przygotować masę makową. Następnie mielimy mak dwukrotnie.


Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1. W czasie gdy mak się odsącza przygotowujemy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty