Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Przepyszne korzenne pierniczki, które nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć. Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne.
Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek.
Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok.
Foremkami wykrajać pierniczki. Pepparkakor to świąteczne pierniczki prosto ze Szwecji. Cieniutkie, kruche, przepyszne z charakterystycznym lekko ostrym smakiem przypraw, zwłaszcz. W Ikei kupowałam takie o smaku cappuccino lub pomarańczowym i nigdy nie miałam ich dość. Można przechowywać je w szklanym słoju lub metalowej puszce.
Lukrujemy pierniki dopiero po całkowitym wystygnięciu. Pierniczki są kruche, delikatne i bardz Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia Doroty. Szczerze mówiąc zdarza mi się robić te korzenne ciasteczka kilka razy w ciągu roku, tak do kawy lub gdy potrzebuję kruchych herbatników na spód do innych ciast np.
Kruche, z czekoladą, z lukrem i inne. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite świąteczne pierniki - ciastka korzenne na Boże Narodzenie. Teraz przygotować dwa garnki - większy i mniejszy.
Do większego wlać wodę i podgrzać. Wstawić do niego mniejszy garnek, a do środka dodać: jajka, cukier puder, mió masło. Wszystko dokładnie rozpuścić cały czas mieszając i uważając, żeby masa zbytnio się nie podgrzała, bo zetną się jajka. Prosty przepis na kruche pierniczki na ostatnią chwilę ! Moje pierniczki możecie upiec na ostatnią chwilę.
Ten zapach tworzy niesamowity przedświąteczny klimat. Jeśli nie masz w tym wprawy, wypróbuj ten łatwy przepis, a ciasteczka na pewno się udadzą! Oto przepis na pierniczki, które nie muszą leżeć, aby zmiękły. Od razu po upieczeniu są kruche, wiec można je upiec nawet dzień przed świętami. Ja kiedyś spróbowałam ciasto na cienkie, kruche pierniczki i niestety nie udało mi się.
Natomiast ciasto na pierogi i ciasto na faworki wałkuje się bardzo dobrze. Chyba nie ta konsystencja ciasta. Polecam dodać o połowę mniej cukru, po łyżeczce cynamonu, gorzkiego kakao, zmielonych goździków.
Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 1st.
C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kruche pierniczki bez miodu. Cynamon też daje o sobie znać.
W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólnym dekorowaniu. Kto chętny na wypróbowanie przepisu?
Najlepsze kruche ciasteczka, jakie jadłam. Delikatne, rozpływające się w ustach, cudownie pachnące wanilią. Aż ciężko się od nich „oderwać”. Mi nie do końca udało się zrealizować swoje plany (wczoraj spędziłam większość dnia na Izbie Przyjęć), jednak także chciałam dodać od siebie odrobinkę do Świątecznego rozgardiaszu. Pyszne bo siostry Anastazji!
Wielu z Was przygotowuje od dłuższego czasu pyszności na Święta. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. Tradycyjne amoniaczki, kruche z cukrem, pierniczki , ciasteczka z ziarnami, owsiane, kokoski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.