Jarmuż to warzywo znane już w starożytności. Obecnie, dzięki szerokiej dystrybucji jarmuż poznawany jest przez polskie gospodynie - nie tylko jako element dekoracji, ale również jako składnik wielu wartościowych dań :). Można go kupić w całości np. Odporna na zimno, więc można cieszyć się nią przez całą jesień i zimę.
Dawniej jarmuż wykorzystywany był głównie do dekorowania.
Połączenie jarmużu, upieczonego i rozdrobnionego łososia, kaszy jęczmiennej, rzodkiewki i pietruszki sprawi, że twój głód zostanie zaspokojony na wiele godzin. Kombinacja tych składników pomoże zmniejszyć stan zapalny dzięki zawartości przeciwutleniaczy i zdrowych kwasów tłuszczowych. Dziś przepis na jarmuż duszony z czosnkiem.
Uprawiany był już w starożytności jako roślina ozdobna oraz jadalna. Po latach zapomnienia jarmuż znów bryluje na kulinarnych salonach i nie bez powodu cieszy się mianem „króla zieleniny”. Ma karbowane liście, w zależności od odmiany jasno- lub ciemnozielone albo fioletowawe - jeśli są wiotkie i mają żółte plamy, nie kupujcie.
W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych.
W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Tymczasem barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika. Odpowiednio przyrządzony może być też smaczny.
Choć w ostatnich dziesięcioleciach był nieco zapomniany, obecnie jarmuż stał się popularnym składnikiem zdrowej diety. A najzdrowszy będzie z pewnością ten z własnej uprawy w ogródku. Przepis na Pierogi z jarmużem. Urlop się kończy i czas wrócić do normalnego funkcjonowania. Jeszcze kilka lat temu nie miałam pojęcia co to jest jarmuż, jak wygląda, jakie ma właściwości i jak go jeść.
Teraz staje się coraz popularniejszy. Chipsy z jarmużu Sezon na jarmuż od trzech tygodni uznaję za rozpoczęty :) Prosiliście mnie już kilka razy, abym podała swój ulubiony przepis na chipsy z jarmużu. Warto więc wzbogacić o niego codzienną dietę. Zobacz, dlaczego warto jeść jarmuż, jakie ma właściwości i zalety. I teraz jem jarmuż prawie codziennie.
Bo jarmuż podobno zdrowy bardzo jest! Powiadają, że jarmuż bogaty jest w wapń i żelazo, a tego mój organizm potrzebuje.
Dlatego przepisy kulinarne z jego udziałem mają szerokie zastosowanie w kuchni. Tymczasem warto się nią zajadać, bo to prawdziwa kopalnia witamin - szczególnie tych, które dbają o skórę. Na polskich stołach stanowi jeszcze dosyć mało popularny składnik w porównaniu do zagranicznych kuchni. Lubisz koktajle albo smoothies?
A koktajl z jarmużu z jabłkiem i bananem już próbowałeś? Już w starożytności był używany do jedzenia i jako ozdoba domów i ogrodów. Informujemy, że z dniem 21.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeśli nie to najwyższa pora! Wyjmij, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.
Liście jarmużu wytnij odcinając je od zgrubiałych części, pokrój w paseczki, pomieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny oraz szczyptą startej gałki. Ma także lekko gorzkawy smak, który wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu. W kielichu miksera połącz smażony jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. W Polsce bywa także używany jako ozdoba, np.
Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa. Koktajl z jarmużem pojawić się po prostu musiał. Dla mnie koktajl z jarmużem, ze szpinakiem, z sałatą, listkami i natką pietruszki lub selerem naciowym staje się często naszym zdrowym śniadaniem.
Oprócz związków korzystnie wpływających na zdrowie, jarmuż – jak wszystkie warzywa kapustne – zawiera także związki uznane za antyodżywcze – tj. Glukozynolany rozkładają się na skutek działania enzymu występującego także naturalnie w warzywach kapustnych – mirozynzay.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.