Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dost Zobacz więcej. Ewelina Ficek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga tagebuchpopolsku. Albo spaprane sztucznym miodem, albo z kilogramami cukru, albo przeperfumowane jakimiś olejkami.
Gotowe masy makowe są obrzydliwe. Mak mielony na sucho za to jest niemal kompletnie pozbawiony makowego aromatu, bo z mielonego ziarna ulatuje on bez trudu.
Najlepsza, wielokrotnie przetestowana masa makowa do makowców, drożdżowych bułeczek z makiem, ciast kruchych, francuskich itp. Najlepszą masę makową otrzymamy przez własnoręczne przygotowanie masy makowej od podstaw. Nie polecam kupnych mas makowych w puszkach. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać.
Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Alusiaa - przecież zrobienie masy makowej to nic trudnego. Jak masz maszynkę do mielenia elektryczną to wogóle pryszcz a jak nie to zatrudnij jakiegoś chłopa.
Niech se ogląda mecz i kręci - te gotowe masy to naprawdę paskudztwo. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną recepturą, swoją wyjątkowość zawdzięczają nie tylko najlepszemu gatunkowi maku, ale również dobrze zbalansowanym proporcjom bakalii, rodzynek oraz skórki pomarańczowej. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową.
Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Just My Delicious. Kruche ciasto: Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku.
Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Nie będę Was oszukiwać, że odkąd pamiętam korzystałam tylko z masy domowej. Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykorzystywać do sernika z makiem.
W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.
Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików.
Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii gotowa-masa-makowa. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) - szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia.
Dzięki temu masa uzyskuje zwartą, delikatnie wilgotną konsystencję, która stanowi idealny dodatek do ciast i deserów. W gotowej masie makowej na próżno szukać też naturalnego miodu, zastępowanego znacznie tańszym sztucznym. Ten produkt zawiera przede wszystkim cukier (glukozę, fruktozę, sacharozę), wodę i sztuczne aromaty. Choć w smaku przypomina prawdziwy mió nie posiada jego wartości prozdrowotnych. Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie.
Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! W sprzedaży są makowe półprodukty ułatwiające pracę. Mak już zmielony pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Kupując go, trzeba koniecznie sprawdzić datę przydatności do spożycia.
Mak można bowiem przechowywać do roku w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w firmowym opakowaniu. Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem.
Masa makowa według podanego przepisu nie zawiera cukru, słodzona jest miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.