Zdecydowałam się zrobić domowy paprykarz szczeciński. Potem jak to w PRL – ważniejsza od jakości stała się ilość, a paprykarz szczeciński, który cieszył smakiem Polaków, zaczął być podrabiany i stał się synonimem taniego, kiepskiego jedzenia. Gdy pierwszy raz zrobiłam swój domowy paprykarz, nie spodziewałam się, że będzie taki smaczny. Fantastycznie smakuje na kanapkach i ot tak, wyjadany. Skorzystałam z przepisu, paprykarz robiłam po raz pierwszy w życiu i muszę powiedzieć, że wyszedł pyszny.
Poczęstowałam koleżanki w pracy i właśnie teraz przekazuję przepis dalej :) Agnieszka.
Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI przepis Olga Smile Wizyt:. OlaJaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kolizje Smaków.
Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. W rondlu o grubym dnie szklimy drobno posiekaną cebulę. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Warzywa dodajemy do cebulki i smażymy ok minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Dzisiaj przyszła pora na paprykarz. Sama nie wiem czy powinnam go nazwać paprykarz wegetariański, paprykarz ala szczeciński czy paprykarz z ryżem. Sprawdzony przepis na domowy paprykarz od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po kroku! Niestety nikt nie zastrzegł nazwy paprykarz szczeciński i produkuje się go w wielu fabrykach. Matko kochana, jakie to pyszne! Uwielbiam paprykarz wege z Primaviki, który właśnie mi się skończył. Myślę sobie – zrobię sama po czym wyskoczył mi Twój przepis.
Jak Jadłonomia to znaczy, że musi być pyszne. Wszystkie potrzebne składniki miałam w domu oprócz kaszy jaglanej. Postanowiłam, że zastąpię bulgurem, który kocham.
Mój przepis w zasadzie jest podobny do ryby po grecku. Różni się dodatkiem ryżu i oprócz ryby świeżej dodatkiem wędzonej oraz papryką świeżą. Dodaję ją, żeby trochę wzbogacić paprykarz w składniki odżywcze. Nie wiem czy powinnam się do tego oficjalnie przyznawać, ale jestem fanką paprykarzu.
Kanapki z tą rybną pastą były jednym z moich ulubionych dań w dzieciństwie. Przepis na domowy paprykarz 27.
Teraz co prawda gust kulinarny mam nie Zobacz więcej. Domowy paprykarz szczeciński, to doskonały dodatek do kanapek, a dla tych, co na diecie samodzielna przekąska. Mimo że u nas już się go nie produkuje, to nazwa została. Jak pisałam tutaj w artykule Szczecin od kuchni, przepis powstał w szczecińskim Gryfie. Założeniem jego twórcy było zapobieganie marnowaniu skrawków rybich.
Podany niżej przepis dostałam od Mamy na kartce. Niestety nie zna ona źródła tego przepisu, bo również go od kogoś dostała. Za paprykarz moja żona gdy była w ciąży dała by się pokroić. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodając listki, ziele i pieprz.
Odsączamy tuńczyka z oleju, który wlewamy na patelnię. Kroki wykonania: Cebulę bardzo drobno usiekać w ,, piórka „, a następnie jeszcze je poprzekrawać. Zeszklić na łyżkach oliwy. Marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do cebuli.
Jeśli smakuje ci paprykarz, to wypróbuj przepis na – domowy paprykarz! Przygotujesz go z makreli, marchewki, selera, ryżu i przecieru pomidorowego. Dodatek ostrej papryki sprawi, że domowy paprykarz nabierze wyraźnie pikantnego aromatu. Jest to idealna pasta do smarowania pieczywa. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Pamiętam, że jako dziecko nie znosiłam paprykarzu. Później, jak już wiedziałam co potencjalnie może w nim być – gardziłam paprykarzem jeszcze bardziej. Dopóki nie zaczęłam go robić sama. Teraz to jedno z moich ulubionych smarowideł, a ten w wersji wegańskiej można spokojnie zjeść na śniadanie i przez resztę dnia nie zabijać rybnym oddechem.
Robiłem różne potrawy z ryb takiego paprykarzu nigdy. Szkoda tylko że dzisiejsza pogoda nie obiecuje że cokolwiek złowię a nawet że pojadę nad wodę. Jedna z tych potraw, która przywołuje smaki dzieciństwa. Jednak nie smakuje on tak dobrze, jak ten który zrobimy sobie sami. Może właśnie dlatego tak.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.