poniedziałek, 22 maja 2017

Jak zrobić dobry chrust

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.


Jak zrobić dobre faworki? W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na tłusty czwartek i na ostatki.

Chociaż chrust króluje głównie w czasie karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go o dowolnej porze roku. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).


Dobre ciasto to połowa sukcesu, pozostaje jednak jeszcze odpowiednie usmażenie. Kilka krótkich rad pomoże odpowiedzieć na pytanie, jak zrobić faworki, by nie wchłaniały zbyt dużo tłuszczu i pozostały kruche: - wybór tłuszczu do smażenia zależy od indywidualnych upodobań. Dobry będzie neutralny w smaku olej, np.


Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie.

Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. Lubicie ten karnawałowy przysmak? Skorzystajcie z jego prostego przepisu w Tłusty Czwartek.


W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Tradycyjny chrust smaży się w czasie karnawału, a szczególnie w Tłusty Czwartek.


Ale tak naprawdę jest to przysmak, który można zrobić o każdej porze roku i będzie pasował jako przekąska do oglądanego wieczorem filmu, jako deser do kawy. To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię.


Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków. Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić.


Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. Chrust cieniutko wywałkowane są. Bez kruchych zawijasów, obficie posypanych cukrem pudrem, nie wyobrażamy sobie świętowania Tłustego Czwartku.

Pod koniec karnawału niejedna babcia zakasuje rękawy, pieczołowicie wycina z ciasta małe paseczki i piecze. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Zobacz, jak wycinać faworki a także jak je smażyć!


Sprawdź nasz pomysł na faworki - zobacz! Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Blat dobrze podsypać mąką, rozwałkować ciasto najcieniej jak się da. Kroić pasy o szerokości około cm.


Poprzekrawać je na ukos w romby, w środku każdego zrobić nacięcie. Przez nacięcie przewlekać jeden koniec faworka, lekko go potrząsnąć, żeby miał dobry kształt. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Przepis na faworki czyli chrust. Wszystkie składniki wymieszać.


Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów. Można zrobić je bez proszku do pieczenia,. W zimie domowe wypieki, ciastka i słodkości szczególnie wszystkim smakują. Wyjątkiem od tej reguły nie są faworki czy też chrust, który podbija serca i. Marii Disslowej, na blogu pełen przepis:) Mam nadzieję, że z dźwiękiem już wszystko dobrze!


Co zrobić,na czym smażyć,aby faworki,czyli chrust nie pienił się podczas smażenia. Najlepszy olej,smalec,czy coś innego? Zawsze podczas smażenia chrust bardzo pieni się i co zrobić?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty