środa, 29 maja 2019

Wyśmienita ryba po grecku

Wyśmienita ryba po grecku. Jest bardzo proste, zdrowe i smaczne. Trudno sobie wyobrazić potrawę bardziej perfekcyjną. Ryba po grecku min łatwe przystępne.


Dzięki temu można ją jeść przez cały rok.

Do przyrządzenia tego dania najlepiej użyć ryb morskich. W tej roli świetnie sprawdza się również mintaj i. Przepis na rybę po grecku. Najlepiej komponuje się z pieczywem jednak solo również smakuje wyśmienicie. Do przygotowania ryby po grecku wykorzystaliśmy filet z mintaja. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.


Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.

Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw.


Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.


Nie raz się zastanawiałam czemu ta ryba zawdzięcza swoja nazwę bo przecież z Grecją nie ma nic wspólnego. Niemniej ryba po grecku jest wyśmienita. Robię ją tylko raz w roku, zawsze na Wigilię, ale wtedy najem się jej za cały rok, smakuje wybornie zarówno na zimno jak i na ciepło. Ta wyśmienita ryba wcale nie musi jednak być robiona od święta.


Istnieją różne warianty jej przygotowania. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Danie doskonale smakuje podawane na gorą i zimno, wyśmienity filet rybny doskonale wpływa na nasz organizm dostarczająć łatwo przyswajalnych białek o wysokiej wartości odżywczej. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych ryb.


Jest nieskomplikowana w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie!

Co prawda zrobilam tradycyjnie ze smażona rybką, ale smak niepowtarzalny:-) bardzo lubie Pani bloga, czesto siegam po przepisy na cos szybkiego prostego i pysznego. Dodam jeszcze ze czekam niecierpliwie na kuriera, który przyniesie mi Pani książkę. Magdo,informuję,że ryba po grecku wyszła po prostu pyszna!


Nie dziwię sie, że była wyśmienita, panga to przecież smaczna ryba. Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza. Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. Gdy pokażemy Grekom przygotowaną przez nas rybkę w płaszczyku z marchewki, cebulki i sosu pomidorowego i powiemy im, ze to danie greckie, najpewniej popatrzą na nas zdziwionym wzrokiem, a jeśli są gorzej wychowani, popukają się w czoło. Lubię modyfikować tradycyjne potrawy pod dietę eliminacyjną (klik).


Tym razem naszło mnie na rybę. Zbliżają się święta, dlatego przy okazji przetestowałam wcześniej pomysł na rybę po grecku, którą dość często przygotowywałam na wigilijny stół. Nie było to trudne zadanie, ponieważ. Rybę pokroić w większe kawałki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Składniki: kg filetó Zobacz więcej. Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga I love cooking.


Smakuje pysznie zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno jako przekąska. Warzywa najpierw są smażone na oleju, a potem duszone. Z kolei samą rybę należy podsmażyć, a potem udusić w sosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty