wtorek, 28 maja 2019

Ranczo frontiera pod mrągowem

Jest to jedno z najwyżej i najbarwniej położonych siedlisk w okolicy, wpisujące się wyraziście w przepiękne, pełne przestrzeni krajobrazy. Pecorino mazuriano - tak żartobliwie nazywają ser żółty owczy twardy, dojrzewający nawet kilkanaście miesięcy. Dumni są z dojrzewającego z małymi dziurkami i jedynego w Polsce owczego sera blue robionego.


W oddaleniu od zabudowań, poza granicą cywilizacji Sylwia, Rusłan i ich córeczka Ania hodują konie, owce wschodnio-fryzyjskie i krowy rasy jersey. Sery te przez smakoszy, koneserów i krytyków kulinarnych są często uznawane za najlepsze w Polsce. Po przyjeździe pierwsze w oczy rzucają się piękne konie, zaraz po nich spore stado owiec. Na spotkanie wybiega kilka psów, bardzo łagodnych i przyjaznych.


Nadchodzi pora dojenia krów i karmienia cieląt, piękne krowy jersey właśnie schodzą z pastwiska. Spełnia także wymogi dobrostanu zwierząt. Nabywa wtedy aromatu ziół i czosnku, a pod przykryciem oliwy można go przechowywać nawet wiele miesięcy. Prawdziwy koneser potrafi długie chwile delektować się kawałkiem dojrzałego sera, zwłaszcza spożywanego wraz z kieliszkiem dobrze dobranego wina.


To właśnie w Warpunach pod Mrągowem, powstają jedne z najlepszych serów w Polsce. Już dzisiaj w naszej karcie. Niezwykłe miejsce szkoleń, konferencji, integracji i rozrywki. Pięknie położona posiadłość pod Mrągowem. Tu sery dojrzewają przy pianinie.


Gospodarstwo agroturystyczne. Własna enklawa spokoju i ciszy pośród natury. Idealne na własne ranczo, działalność turystyczną, ośrodek.


Będzie wino, kiermasz i Rusłan Kozynko we własnej osobie! Między miastem i wsią, cywilizacją i naturą. Na tym prywatnym końcu świata żyją po swojemu Sylwia i Rusłan - życiem, którego rytm dyktuje opieka nad zwierzętami. Wyrabiają jedyne w swoim rodzaju sery owcze i dżersejowe z mleka niepasteryzowanego, które podbijają serca smakoszy w. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w miejscowości Warpuny w województwie warmińsko-mazurskim.


Nr pod względem stosunku ceny do jakości wśród Noclegi na ranczo w Frontera. Inne miejsca noclegowe w pobliżu lokalizacji Frontera (1) Casas Rurales Herrenas. Nr spośród kwater specjalnych w Valverde. Basia i Magda na swoim ranczo w Brzeźnie odkrywają moc i tajemnice ziół.


Na otaczających ich dom dzikich łąkach zbierają rośliny o dobroczynnych właściwościach. Magda wytwarza z nich naturalne kosmetyki – przede wszystkim balsamy, emulsje i olejki do ciała, na bazie olejów roślinnych z dodatkiem rozmaitych, starannie dobranych. Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko postanowili nieodwołalnie, że będą wytwarzać ich tylko tyle, żeby wszy-stko mogli robić sami. Od wydojenia owcy po nadanie serowej paczki kurierowi.


O, przepraszam, pomaga im mała rolniczka – ich 11-letnia. Koniec z patologią GW Kraków. Przedsiębiorcy branży mięsnej alarmują, że z powodu drastycznego skoku cen za wywóz odpadów poubojowych ich firmy znajdą się w dramatycznej sytuacji.


Pod Widelcem anonsuje nowy cykl spotkań degustacyjnych. Chcą wrócić w rodzinne strony, pod Poznań, by być bliżej rodziców Sylwii. Zamieszkają tam, gdzie znajdą odpowiednie miejsce dla siebie, swoich koni i psów – wśród natury. Tych, którzy przejmą ranczo, gotowi są wspierać wiedzą i doświadczeniem. Frontiera ma być wystawiona na sprzedaż.


Ten Pin został odkryty przez użytkownika Rusłan Kozynko. Odkrywaj (i zapisuj) na Pintereście również własne Piny. Za przetwory mięsne nagrodę otrzymał Stanisław Mądry za kiełbasę Lisiecką oraz firma z Niewieścina za kiełbasę polską długo dojrzewającą.


W kategorii przetworów z mleka nagroda przypadła Bożenie Sokołowskiej z Łomnicy. Bo to prawie wsty że mamy pod nosem sery owcze, krowie i kozie znane i cenione na całym świecie bo od Wiejskiej w Warszawie aż po Peru - a przez nas jeszcze nie wypróbowane!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty