Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?
Z góry dziękuje i pozdrawiam ! PIEGUSEK - tak nazywa go moja mama. Desery Trufle z masy krówkowej. Oprócz tego wyjątkowo efektownie prezentuje się na bożonarodzeniowym stole. Dzięki prostocie wykonania jest dobrą alternatywą dla bardziej pracochłonnej strucli. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.
Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Zainspiruj się więc i przyrządź placek makowy na cieście kruchym. Jako dodatek do niego wykorzystaj owoce, np. Dodaj je do masy makowej, którą możesz przyrządzić samodzielnie, gotując mak w mleku, lub zrób z nich dekorację.
Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Szybko się robi a jeszcze szybciej znika z talerza. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość.
Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.
Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Więcej niż przepisów. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem.
Pyszny tort z gotowej masy makowej. Czas przygotowania: min. Kostkę masła miksować, dodając stopniowo wystudzony budyń. Większą częścią tak otrzymanej masy posmarować jedną część ciasta, przykryć drugą, wyłożyć na. Do foremek na muffinki wykładać po łyżce ciasta,na to łyżkę masy makowej i znów łyżkę ciasta.
Placek makowy zamiast makowca? Jak uczynić tradycji zadość i przyrządzić ciasto z maku, gdy znudził nam się tradycyjny makowiec? Gwiazdki z ciasta ułóż na masie makowej.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na z gotowej masy makowej. Mąkę z margaryną posiekac nożem,dodać resztę składników Zrobić dołek w mące z posiekaną margaryną, dodać pokruszone drożdże, cukier,smietanę i wbić jaja). Też piekłam ten niesamowity tort makowy na święta i …. I na kolejne święta też. W końcu pomysł na super wilgotny makowiec.
Przyznam się szczerze, ze robiłam go z gotowej masy na B. Absolutnie nie przebija smak masła. Chyba rzeczywiście warunkiem jest dobre utarcie go z cukrem na biały puch. Piekłam kiedyś z gotowej masy makowej ale ten o wiele lepiej smakuje. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Przepis na makowiec na biszkopcie.
Kruche ciasto makowe z pianką, czy jak kto woli miękką bezą, to ciasto oparte o przepis na pleśniaka. Zamiast dżemu z porzeczek dałam dużo makowego nadzienia i zrobiłam wyższą piankę z białek, ale jeśli nie macie nadmiaru białek, to możecie zrobić z czterech, wyjdzie niższa warstwa, ale oczywiście bardzo smaczna. Proponujemy użyć gotowej masy makowej z bakaliami! Poznaj inne nasze przepisy na makowce: Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym. Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko.
Masa makowa składa się z mielonego maku, bakalii, orzechów, skórki pomarańczowej - dodaje się do niej często również jajko, które wiąże konsystencję,a także miód lub cukier, dla osłody. Coraz częściej przygotowuje się makowiec z gotowej masy makowej - dostępnej w sklepach w puszkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.