Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku.
Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie.
Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki. W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów.
Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Lista przepisów na żurek bez zakwasu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem.
Wyniki wyszukiwania dla Żur z zakwasu pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Nietypowy przepis na żur. Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją. Przepis jest sprawdzony i bardzo go polecam.
Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Zobacz nasze przepisy na Polki. Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy.
Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Dlatego też dzielimy składniki na żurek na dwie części. Trzeba wiedzieć, że zakwas na żurek będzie się zakwaszał przez dni, dlatego nie jest to przepis do zastosowania na szybko. Sposób przygotowania: Pierwsza część przepisu to zrobienie zakwasu.
Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Zapraszam dzisiaj na przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem w wersji klasycznej lub bezglutenowej, zależnie od użytego zakwasu i jakości więc i składu kiełbasy.
Jeśli chcesz zrobić żurek z majerankiem, to możesz go dodać do zupy osobno. Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski. Skład jest podstawowy i uniwersalny, więc można z tego zakwasu zrobić zarówno postny żur na Wielkanoc z jajkiem, jak i postny żur na Boże Narodzenie z suszonym grzybem.
Całość przełóż do garnka z zupą i gotuj kolejne min aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszaj mleko, mąkę i śmietanę w kubeczku, dodaj odrobinę wywaru z zupy i wlej do garnka, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gotową zupę dopraw solą pieprzem oraz obficie posyp majerankiem.
Europie środkowo-wschodniej zupą, o charakterystycznym kwaskowatym smaku. Przyrządza się ją na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Do żurku często dodaje się kiełbasę lub wędzony boczek.
Można także wzbogacić smak zupy o suszone grzyby, kawałki ziemniaków lub jajko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.