czwartek, 30 maja 2019

Przepis na dobre chruściki

Przepis na dobre chruściki

Durszlak - dobre i szybkie chruściki. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Chruściki idealnie smakują zwłaszcza w Tłusty Czwartek, a ich przyrządzanie to nie lada przyjemność, bo pojedyncze ciastka składamy w kokardkę. A dobre wyrobienie i wybicie ciasta to chyba najważniejsza sprawa, więc mężowi Twojemu należą się brawa. Potwierdzam,sposób z maszynką do mięsa działa. Dobrze wyrobione ciasto nie okleja maszynki,samo odchodzi. Na drugi dzień tak samo dobre,jak nie lepsze.


Polecam,dziękuję za przepis! Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach.


Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości.


Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Mamy najlepszy przepis na faworki, taki prosto od mamy. Można je zrobić nawet przed tłustym czwartkiem, chociaż tego dnia, 28. Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki.


Przepis na dobre chruściki

Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha! Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.


To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Chyba jesteśmy spokrewnieni i mamy wspólną babcie. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki?


Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia. Słodkość czerpią z cukru pudru, którym posypujemy je po usmażeniu.


Potrzebne będą: - szklanka mąki - ok. Zbliża się tłusty czwartek jest to dobra okazja aby podzielić się z Wami moim przepisem na faworki (chrusty). Fatalny przepis, za dużo mąki.


Składniki w żaden sposób nie chcą się skleić i dać wyrobić na jednolitą, plastyczną masę. Po prawie godzinie ugniatania ciasto poszło do kosza. Halina Kołda Odpowiedz 30.


Poznaj przepis na złociste i aromatyczne chruściki. Artykuły na temat: dobry przepis na chruściki. Kurczak dobry na wszystko.


Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. W ramach naszych serwisów internetowych stosujemy pliki cookies, żeby zrozumieć w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach reklamowych i statystycznych.


Cookies mogą być również stosowane przez współpracujących z nami reklamodawców oraz przez firmy badawcze. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Przepisy na najlepsze chrusty – faworki w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na najlepsze chrusty – faworki.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nasz domowy przepis, który od lat robiły moja mama i babcia. Z przepisu wyjdzie nam olbrzymia ilość faworków. Polska tradycja przygotowywania tego specjału sięga wiele, wiele lat wstecz.


Przepis z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.


Warto użyć malaksera i rozdrobnić dokładnie. Przepis jest mi już znany niegdyś moja mamuśk robiła i przywoziła mi do wojska ,przez te chrusty miałem więcej kolegów bo na spirytusie ,ale to już odległa historia. Ale wracając do tematu ja dodaje całe jajka to znaczy z białkiem według przepisu mamuśki i chrusty wychodzą troszkę pulchniejsze. Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, szczyptę soli, aromat.


Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem. Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia. Uwaga: Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty