Re: z czym podajecie leczo ? Ale musi byc takie bardziej geste, zeby ryz w tym wszystkim nie plywal. Podstawą są oczywiście warzywa, w tym papryka i cebula, dzięki czemu można je stworzyć w wersji wegetariańskiej. Najpopularniejsze jest jednak leczo z mięsem rozumianym jako kiełbasa. Z czym można zrobić jeszcze to danie?
Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.
Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.
Dodatki i sposób podania: jeśli leczo jest dodatkiem do dużej ilości kaszy, ziemniaków lub klusek (tak jak tradycyjnie podaje się je na Węgrzech!) wystarczy zrobić je tak jak w przepisie poniżej, czyli z samych warzyw.
Przepisy z kategorii leczo z czym podawać. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Moje zawsze stoi z resztą przetworów w piwnicy, mieszkam w bloku, przez piwnicę idą sobie rozmaite rury, więc lodowato tam nie jest. Nie traktuj życia zbyt serio, bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Odgrzewane jest wyśmienite! Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Najważniejszymi składnikami leczo są: papryka oraz cebula i papryka w proszku.
Aby leczo miało smak umami szykuje się je najczęściej na tłuszczu zwierzęcym, na smalcu lub boczku. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. Jak przyprawić leczo z cukinią Czosnek przesmaża się razem z cebulą.
Kiedy mięso i warzywa duszą się w garnku, dodaje się cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i skórkę startą z cytryny.
Leczo można przygotować w. Paprykę w proszku przesmaża się chwilę na patelni z białym wytrawnym winem i łączy z całością. W Częstochowie widziałam je również w sklepiku z eko żywnością. Spotkałam się także z marynowanymi grzybami shiitake (mam gdzieś nawet jeden słoiczek w szafce).
Koszt świeżych grzybów to około zł za 2g, suszonych zł za g. W Japonii grzyby określa się mianem kinoko. Sprawdź tu sprawdzony przepis! Jest to potrawa znana także w Polsce, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii oraz Izraelu. Jest to danie z warzyw, składające się z pomidorów, świeżej papryki oraz wędzonej słoniny, które dusi się na smalcu z dodatkiem podsmażanej cebuli. Całość doprawia się papryką w proszku.
Gniazda nasienne możecie wykorzystać do sosu, leczo lub ryżu z warzywami. Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie podsmażać na patelni z dodatkiem wszystkich ziół. Nie odmierzam ich, daję na oko. Cebula powinna zrobić się szklista, a w całym domu będzie roznosił się aromat ziół. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.
Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Wymarzona kompozycja smaków dla wszystkich miłośników warzyw. Pyszne i aromatyczne leczo warzywne to propozycja na obiad lub kolację, a także na smakowity dodatek do szkolnej kanapki. W czym tkwi sekret dobrego leczo?
Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych składników oraz krótki czas smażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.