piątek, 3 maja 2019

Ryba po grecku z mrożoną włoszczyzną

Ryba po grecku przepis na tradycyjne danie wigilijne i nie tylko. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Użyłam dorsza, ale każdy filet z białej ryby będzie pasował.


Polecam do przygotowania ryby po grecku włoszczyznę mrożoną krojoną w paski,udusić razem z pokrojoną cebulą w piórka,dodać pomidory,koncentrat,ew. Mrożonka oszczędza czas na krojenie warzyw,a czas jest cenny podczas świątecznych przygotowań !

Po prostu musi znaleźć się pośród co najmniej dwunastu potraw (u mnie w domu zawsze jest więcej potraw niż nakazuje tradycja). Ubolewam tylko nad tym, że przeważnie podaje się ją na zimno, a uwielbiam ją na ciepło. Mrożoną rybę rzucić na wrzątek z suszoną włoszczyzną. Wiadomo,pieprz,ziele angielskie,listek laurowy. Duszę marchew z cebulą i zaprawiam koncentratem pomidorowym.


Przekładam rybę i te warzywa. Ryba pieczona w piekarniku smakuje najlepiej, gdy do pieczenia użyjemy kawałka folii aluminiowej lub pergaminu.

Tak zwana „ryba w papilotach” jest znacznie bardziej wilgotna i soczystsza. Filet wystarczy przyprawić solą, pieprzem , sokiem z cytryny i ziołami, a następnie szczelnie zawinąć w pergamin lub folię aluminiową. W związku z tym, że studenci tworzą szerokie grono moich odbiorców, postanowiłam opublikować przepis skierowany głównie do nich.


Mało pieniędzy, dużo imprez i innych poważnych wydatków powoduje, że pod koniec miesiąca, przed wypłatą czy przed wysłaniem stypendium, starcza jedynie na bułkę i pasztet. Cóż zrobić, by zjeść smacznie, a tanio? Krupnik to idealna zupa na chłody.


Pełno w nim i warzyw (także ziemniaków), i sycącej kaszy. Tylko jak go zrobić, żeby miał najlepszą konsystencję i był najsmaczniejszy? Zatem czyszczenie głowy ogranicza się tylko do jej dokładnego umycia. Ośmiornice gotuje się tak samo jak każdy inny gatunek mięsa, które przygotowujemy na sztukę mięsa.


W praktyce oznacza to, że ośmiornicę wkłada się do gotującej wody z włoszczyzną, a nie do zimnej wody. Szybka zupa z fasolką szparagową. Co prawda w Grecji nie jada się ryby po grecku, ale za to przepada za nią większość miłośników kuchni polskiej. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Pomidorowy krem z włoszczyzną.

Pmidorówka to kulinarny pewniak! Jesienią przywołuje smaki lata, poprawia humor i dodaje mnóstwo energii! Klasyczne zestawieni pomidorów i mozarelli smakuje wyśmienicie :) Włoskie smaki z powodzeniem uciszają marudzenie dzieci o. Gęsta zupa z włoszczyzną i fasolą.


W zimę świeżą fasolkę możemy zastąpić mrożoną. Sposób przygotowania: 1. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, marchewki, papryczkę chilli i czosnek. Zielonej Górze I edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia. Puree z ziemniaków, pieczonre z jabłkami udko z kaczki i dodatkowo roladki z piersi z indyka ze szpinakiem.


Sosy: czosnkowy oraz jabłkowy dip. Do tego surówka z marchwi oraz buraczki i surówka z pomidorów z sosem koperkowym. Sałatka z kurczakiem i ananasem. Soczysta ryba z piekarnika. Filety myjemy i osuszamy (mrożone należy najpierw rozmrozić).


Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Każdy filet układamy na kawałku folii aluminiowej, przyciętej w taki sposób, aby można było swobodnie zawinąć rybę. Moją rybę po grecku też łączą z tym daniem, duszone warzywa z pomidorami i morski smak.


Kiedy jadłam ryby, nie przepadałam za tym daniem. Zdecydowanie bardziej odpowiada mi w wegańskiej wersji. Filety ułóż w żaroodpornym naczyniu, a na nich poukładaj plasterki cytryny. Całość skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, a następnie posiekaną cebulą, tymiankiem, natką i bułką tartą lub serem.


Na wierzchu rozłóż kawałeczki masła. Zapiekaj, aż ryba zmięknie i zacznie się rozpadać. Mięso ugotować z włoszczyzną do miękkości, dodać do gotującego się mięsa ziele angielskie, listek laurowy i gotowac ok. Po wyjęciu z garnka i ostudzeniu mieso zmielić razem z ugotowana włoszczyzną w maszynce do mielenia mięsa.


Wywar zachowujemy na później. Przesmażyć na maśle pokrojoną w plastry cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę, dusić pod przykryciem do miękkości. Rybę gotować minut na małym ogniu, zalewając ją marynatą wymieszaną z wodą, tak aby ryba była całkiem przykryta.


Ułożyć na półmisku na przesmażonej cebuli i papryce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty