Przepis na prostą domową masę makową (bez mielenia). Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Domowa masa makowa jest nieporównywalnnie smaczniejsza i zdrowsza od kupnej z puszki.
Kupna masa jest bardzo wodnista, przesłodzona syropem glukozowo-fruktozowym, pełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia.
Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać.
Kremówka kojarzy sie z trudnością , ta jest bardzo łatwa i szybka a ciasto listkuje się jak francuskie min łatwe tanie. Zupy Prosta i szybka Zupa meksykańska. Durszlak - masa makowa do makowca prosta.
Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem. Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa.
Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka.
Najlepsza, wielokrotnie przetestowana masa makowa do makowców, drożdżowych bułeczek z makiem, ciast kruchych, francuskich itp. Najlepszą masę makową otrzymamy przez własnoręczne przygotowanie masy makowej od podstaw. Szybka domowa masa makowa - bez mielenia. Nie polecam kupnych mas makowych w puszkach.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka i miękką margarynę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę makową wyjmujemy z puszki, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Prosta w wykonaniu strucla makowa pozwoli Wam oszczędzić czas a tym samym zaskoczyć gości pysznym ciastem.
Nie dziwię się, że mama szybko przeszła na gotowe masy makowe z puszki. Masa makowa, migdałowa z bakaliami. Bo płaci się niewiele, a oszczedza się masę czasu. I tak gotowa masa makowa zagościła nawet w moim domu.
Coś jednak mnie tknęło, kiedy nie udała mi się strucla z makiem. Cała siadła, bo masa była zbyt wilgotna i ciężka. Mało oraz jajka i mleko wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem babki.
Oddziel żółtko od białka. Białko możesz użyć do zrobienia np.
Ostatecznie potrzebujesz jednego białka i dwóch żółtek :-) Wszystkie składniki oprócz masy makowej umieść w misce. Babka makowa sprawdza się doskonale na Świątecznym stole. Jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna – przypomina popularnego pieguska. Maku nie trzeba do niej mielić – dodajemy suchy.
Baba długo zachowuje świeżość. Ja zrobiłam ją z lekkim aromatem pomarańczy, ale jeśli wolicie możecie użyć cytryny. Radzę zrobić ją w domu, to bardzo proste, a taka masa jest smaczna i bez sztucznych dodatków. Przy okazji możecie zrobić masę makową pełną bakalii. Ja właśnie taką masę, w której jest dużo suszonych owoców i orzechów, lubię najbardziej.
Sprawdzona, niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu strucla. Zawsze ciasto robię wieczorem, a rano w klika minut dokańczam. Jest to chyba jedyny wypiek, który zajmuje mi na święta najmniej czasu i do tego efekt jest pyszny. Oczywiście masę można zrobić samemu, ale w ferworze świątecznych przygotowań na tym jedynym cieście oszczędzam czas i wysiłek.
Na lekko podpieczony spód tarty nakładamy masę makową i wygładzamy ją. Z ciasta, które nam zostało, wycinamy gwiazdki. Posypujemy je cukrem trzcinowym i układamy na masie makowej. Tag: prosta masa makowa. Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, więc już najwyższy czas planować świąteczne menu!
Problemem w daniach, które zawierają mak, jest fakt że musi być zmielony – kupowanie mielonego to duże. Następnego dnia kończymy masę makową przez dodanie żołtek i ubitej piany, rozwałkowujemy ciasto i razem z makiem zwijamy w struclę. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, przygotowanie jest proste (ciasto zagniatamy mikserem, więc jest to ułatwienie i wygoda) i rozłożone na dni, więc nie musimy rezerwować sobie kilku godzin.
Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Makowiec na kruchym cieście to pomysł na pyszne świąteczne ciasto, szczególnie, gdy obawiasz się zawijania strucli makowej. Przygotowanie własnej masy makowej jest bardzo proste.
Wystarczy namoczyć lub krótko podgotować mak, potem go zmielić albo zblendować i wymieszać z ulubionymi bakaliami oraz olejem kokosowym. A różnica między taką masą, a tą kupioną w puszce jest naprawdę ogromna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.