Wyłowić za pomocą sita, układać na podgrzanym półmisku. Polewać sosem z zesmażonej słoniny i cebuli wymieszanej ze śmietaną. Na dłoni spłaszczamy podłużny placek, na środek dajemy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi formując cepeliny. Wyciągamy łyżką cedzakową,porcjujemy na talerze.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. A propos ziemniaków, tych gotowanych, rozmawiałam niedawno z koleżanką, która wychowała się na Litwie. No i ona nie wyobraża sobie, aby cepeliny robić z jakąkolwiek ilością gotowanych ziemniaków. Stwierdzam, że cepeliny i kartacze to dwie różne potrawy, choć u nas często ich nazwy stosuje sie zamiennie :D.
Jednym z najpopularniejszych dań kuchni litewskiej są cepeliny. Znajdziecie je niemal w każdej litewskiej restauracji. Przepisy kuchni litewskiej komentarzy CEPELINY. To chyba najbardziej popularne danie z kuchni litewskiej.
W Polsce znane są jako kartacze, pyzy, kluski. Ale te potrawy, choć są podobne, to jednak receptura się rózni, jak zresztą i smak. Ziemniaki gotowane zetrzyj na tarce o większych oczkach. Ten przepis warto wypróbować. Takie cepeliny bardzo często robi moja Babcia z Bieszcza są przepyszne.
Kartacze to danie polskiej kuchni kresowej. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny – nazwa ta się wzięła od ich wrzecionowatego kształtu, który przypomina sterowce „Zeppelin” skonstruowane przez Ferdinanda von Zeppelina na początku XX wieku. Różnią się kształtem, wielkością i według mnie tylko tym.
Cepeliny, kartacze czy też pyzy, jak zwał tak zwał. Pierwszy raz jadłam cepeliny na tułaczce zarobkowej. Mokrą dłonią z ciasta odrywać kulki , spłaszczać na dłoni na placek, nakładać na środek farsz i zaklejać formując kule lub spłaszczone na końcach cepeliny. Układać na podsypanym mąką blacie. Wielkość klusek to sprawa upodobań, każdy niech wybierze odpowiednią dla siebie.
Kluski wkładać na wrzącą, osoloną wodę. Nie wiesz, jak zrobić doskonałe kartacze? Tradycyjne litewskie lub te z Podlasia wymieszaj z masą puree i tartymi ziemniakami, aby miały lepszą teksturę.
Więcej przepisów na Polki. Cebulę na farsz posiekaj, zeszklij na maśle. Zobacz przepis na cepeliny z mięsem! Najlepiej użyć mięsa składającego się w równych częściach z mielonej wołowiny i wieprzowiny.
Połącz z mięsem i bulionem. Dopraw majerankiem, solą. Ugotuj ziemniaków, ostudź, obierz i rozgnieć. Resztę obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
I to są tradycyjne kartacze które robiły nasze babcie#128512; Często gotuję z przepisów Pana Karola ale podany przepis z taką ilością mąki i gotowanych ziemniaków to nie kartacze a zwykłe pyzy z mięsem. Zgłębiam tajniki kuchni od wielu lat. Kuchnia Litewska jest smaczna,jest wspaniała.
U mnie na najwyższych miejscach są cepeliny,baba ziemniaczana,kasza gryczana z dobrym sosem i kotletem mielonym i czerwoną kapustą, a sękacz to niebo dla podniebienia. Pamiętam pyszne cepeliny z mięsem jedzone w Wilnie, dlatego od dawna miałam ochotę odtworzyć ten smak. Niestety, pierwsze podejście do tej potrawy zakończyło się totalnym niepowodzeniem – za słabo odcisnęłam.
Mogą być smaczne, ale to bardziej przepis na pyzy ziemniaczane. Ewa Karbowska Odpowiedz 17. Jest to pyszne danie pochodzące z kuchni kresowej.
Przygotowujemy je z ciasta ziemniaczanego, do którego wykorzystujemy ziemniaki gotowane i surowe. Wybierając ziemniaki, weźcie te o dużej zawartości skrobi, wtedy nie trzeba dodawać zbyt wiele mąki ziemniaczanej do ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.