Tradycyjnie pieczona kaczka z jabłkami, kluseczkami i żurawiną. Najlepszy przepis na kaczkę z wypieczoną, zrumienioną skórką. Pieczona kaczka -najprostsza, ale pyszna. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Ułóż w naczyniu do zapiekania.
Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Od środka i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem i połową majeranku. Pookrawaj widoczny tłuszcz, a potem opuszkami palców dobrze wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach (łatwiej się wtedy stopi podczas pieczenia).
Polecamy zwłaszcza trunki ze szczepów pinot gris, pinot blank i riesling. Jednak kaczka pieczona w całości często stanowi prawdziwe wyzwanie dla niejednej pani domu – wszak mięso kaczki łatwo przesuszyć. Zamarynowaną tuszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.
Przed pieczeniem nacieramy kaczkę majerankiem i pieprzem.
Pomarańczę podzielic na cząstki i dodac do sosu. Po upieczeniu wyjąc kaczkę, podzielic na porcje, wyłożyc na półmisek. Tłuszcz z brytfanny dolac go do sosu. Mąkę ziemniaczaną w małej ilości wody, dodac do sosu. Zrumieniona, pachnąca przyprawami, dobrze odchodząca od kości…To mój ulubiony sposób na kaczkę w całości i bez farszu.
Prosty, szybki, bez zbędnej papraniny, a mięso jest dobrze upieczone, dobrze doprawione i jak na kaczkę całkiem soczyste. Zanim włożysz kaczkę do piekarnika, natrzyj ją przygotowaną wcześniej marynatą. Och, pieczona kaczka z owocami generalnie kojarzy mi się ze świętami, specjalnymi rodzinnymi uroczystościami i kuchnia odświętną. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem.
To rodzinny przepis na kaczkę pieczoną, który pozwoli na osiągnięcie spektakularnego sukcesu nawet osobie debiutującej w kuchni. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Należy tylko zwrócić uwagę na fakt, że podany czas pieczenia dotyczy kaczki o wadze około kg. Czas pieczenia musi być dostosowany do wielkości i wagi kaczki. Pieczenie to nic ale podzielic kaczke upieczona to porazka.
Kluski sie rozgotowuja kapusta czerwona sie przypala a ja walcze z ta kaczka.
Kuchnia wyglada jak pobojowisko a rodzinka czeka zniecierpliwiona przy stole. Teraz juz wiem o wiele praktyczniej jest pokroic surowa kaczke, a czesci takie jak skrzydla szyja od razu zamrozic. Następnie nacieramy dokładnie kaczkę zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz oliwą z oliwek, solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy odrobinę estragonu. Później na minut do rozgrzanego piekarnika. Zdradzam przepis na najbardziej soczystą kaczkę na świecie.
Jest idealna nie tylko na święta, więcej świątecznych przepisów: Wielkanocne. Najbardziej lubię wersję z jabłkami. Smak głównie zależy od jakości mięsa. Dzisiejszy przepis na kaczkę jest bardzo prosty i bez trudu poradzi sobie z nim każda gospodyni i gospodarz.
Wystarczy zostawić ją na noc w marynacie, a następnego dnia wstawić do piekarnika, by nadać zupełnie inny charakter rodzinnemu obiadowi. Coraz częściej gości nie tylko w kulinarnych programach telewizyjnych, ale również na naszych stołach, zwłaszcza na święta. Jak zrobić kaczkę pieczoną by była chrupiąca z zewnątrz, a za to soczysta w środku?
Mamy przepisy i porady nawet dla początkujących kucharzy. Zobacz przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami! Natrzyj solą i majerankiem, odstaw na godziny w chłodne miejsce. Do środka kaczki włóż cząstki jabłek. Dno żeliwnej brytfanny (gęsiarki) wyłóż plastrami boczku o grubości ok.
Połóż na nie kaczkę, przykryj. Od wielu pokoleń gości na polskich stołach. Kaczkę rozmroź, opłucz i osusz.
Również w mojej rodzinie to bardzo lubiana potrawa, choć ustępuje miejsca babcinemu rosołowi i pieczonemu kurczakowi. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Wśród naszych propozycji znajdziesz też pomysł na wersję w sosie karmelowym.
Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami. Ja czasem też używam kucharka. Zrobić nadzienie: ( bułkę zalać szklanką mleka na ok.min.) odcisnąć i dodać do mięsa mielonego, dodać jajko, pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewana kaczka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kaczka faszerowana pieczona w całości.
Najczęściej nadziewa się ją farszem zrobionym z mielonego mięsa i podrobów (np. wątróbki). Popularne przepisy to także kaczka szpikowana jabłkami, kaszą, warzywami i pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.