Przepis na marynowane prawdziwki. Wysłane przez admin w pon. Najszlachetniejszym grzybem naszych lasów jest prawdziwek. To grzyb, który ma znakomite właściwości smakowe. Prawdziwki marynowane w zalewie octowo grzybowej według Marioli.
Składniki: grzyby prawdziwki kg, liść laurowy szt. Grzyby marynowane to przysmak nie lada. Każdy grzybiarz ma swój ulubiony smak grzyba marynowanego. My wybraliśmy przepis Siostry Anastazji. Marynowane prawdziwki - recepta mojej babci.
Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy ok. W osobnym garnku przygotowujemy marynatę: Tak naprawdę marynatę, każdy powinien zrobić wedle własnego smaku. Jeśli chcesz umieścić przepis na swoim blogu, bardzo proszę podaj do niego link. Jeśli przepis jest wykonany na podstawie innego autora - zaznaczam to w opisie, jeśli takiej informacji nie ma, oznacza, że jest to przepis własny.
Własnoręcznie zebrane (lub wybrane na targu) nieduże, jędrne prawdziwki znakomicie nadają się do marynowania. Można użyć małych świeżych borowików, kurek, podgrzybków, opieniek. Drugi - na prawdziwki w occie, to przepis bardziej klasyczny, ale też wart wypróbowania.
W tym przypadku używamy całych grzybów. Na grzybki jeździmy z Mężem i Córcia na Mazury. Tam grzybki są najlepsze choć w naszym Mazowieckich lasach też ich nie brakuje. Obmyj w wodzie i wysusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na drobne kawałki lub w plasterki.
Ułóż je na blacie lub na bawełnianej ściereczce. Ułóż na paterach suszarki do grzybów i włącz zgodnie z wybranym programem rekomendowanym przez producenta. Najpiękniejsze bez wątpienia są boro - malutkie prawdziwki i podgrzybki wyglądają po prostu słodko. Jedyny sensowny przepis.
Kiedy widzę przepis 1szkl. Ja osobiście preferuję 1szkl. Pozdrawiam dobry przepis. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki.
A oto mój przepis na marynowane prawdziwki , których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni. GRZYBY MARYNOWANE Uwielbiam grzyby marynowane w occie, cebuli i przyprawach. Takie jak zawsze robiła moja mama za czasów mojego dzieciństwa. Grzybki dokładnie obieramy i czyścimy, najlepiej miękką szczoteczką (kapelusze). Myjemy pod letnią wodą i wrzucamy na wrzątek, lekko osolony na minut.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prawdziwki marynowane. Potrzebne składniki to woda, ocet spirytusowy, papryka, mió owoce jałowca i gorczyca. Jak zbierać prawdziwki w lesie: gdzie i kiedy rosną boro szlachetne. PRAWDZIWKI DUSZONE W ŚMIETANIE Z NATKĄ PIETRUSZKI - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Polecam też mój przepis na grzyby marynowane na słodko ostro.
W przepisie na grzyby marynowane możesz wykorzystać pieczarki lub inne grzyby leśne. Do marynowania nadają się przede wszystkirydze, boro, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki. Zazdroszczę Ci grzybów, bo u nas jak na razie cisza w tym temacie. Po suchym lecie w końcu spadł deszcz, ale noce są zimne i mieliśmy już przymrozek.
Może jeszcze się pojawią i uda się coś do słoików i zamrażarki wpakować. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby były lekko twardawe. Wodę, ocet wraz z łyżeczką soli, zielem angielskim, liści laurowym oraz cukrem zagotowujemy.
Do słoika wsypujemy po pół łyżeczce gorczycy, dodajemy 2-talarki cebuli oraz ugotowane grzyby, ściśle układając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.