środa, 8 maja 2019

Sok z botwiny

Witaminowa bomba czyli sok z botwinki. O zbawiennym wpływie botwiny na zdrowie można by dużo mówić, ale że ja żyję ostatnio w kompletnym niedoczasie powiem krótko: botwina jest super! A sok z botwinki to prawdziwa bomba witaminowa. W warzywniakach pojawiły się młode buraczki ćwikłowe wraz z listkami (botwinka), które zawierają całą masę cennych substancji.


Sok z młodej botwiny i owoców 15. Ostatnio zaszalałam w warzywniaku, kupując zbyt wiele warzyw, biorąc pod uwagę mój czas na ich przerobienie. Picie soku z surowych buraków pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu i oczyszcza krew. Zawarta w surowej botwinie i burakach pektyna obniża poziom cholesterolu, a błonnik pomaga usuwać zaparcia. Buraki zalecane są w leczeniu i profilaktyce chorób wątroby.


Przepis na koktajl z botwiną. Wszystkie warzywa i owoce należy dokładnie umyć. Banan obiera się ze skórki. Kiszenie botwiny – przygotowanie zalewy z kefiru lub maślanki. Kefir zmiksowałam z solą i czosnkiem (dość długo, przez około dwie minuty) na bardzo gładki płyn.


Sok z botwiny

Na wszelki wypadek spróbowałam, czy odpowiada mi smak, jaki uzyskałam – czy nie trzeba dodać na przykład soli. Botwinka, młode buraczki – jako, że mamy teraz szczyt sezonu na ten warzywny okaz, warto po niego sięgnąć nie tylko przygotowując klasyczną zupę, czy też kaszotto, ale również zmiksować w koktajlu! Piętrzą się na straganach, wystają z koszyków i toreb kupujących – liście i łodyżki botwiny.


Do miękkich buraków i botwinki daj sok z cytryny. Ogórki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do chłodnika. Dwa ugotowane jajka obierz, białka pokrój w kostkę a żółtka dodaj do jogurtu i dokładnie rozetrzyj. Szczypiorek, koperek posiekaj. Surówka z botwiny pierwszy raz pojawiła się u nas na stole kilka lat temu.


Taka surówka z botwiny pasuje nam wyjątkowo jako lekka kolacja, do niej kilka kromek podsmażonego chleba lub bułki, szklanka wody z cytryną i można śmiało przeczekać upały. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Ale stwierdziłam, że skoro wyciskam sok z buraka.


Do gotowej zupy z botwiny dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami, np. Buraczki owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 2stopni przez ok. Rukolę i botwinę przekładamy do miski, skrapiamy sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Upieczone buraki obieramy i kroimy w plasterki, układamy je na botwinie.


Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Oto trzy propozycje wkomponowania jarmużu do soku.


ZIELONY NAPÓJ DLA DZIECI. Większość dzieci trudno namówić do jedzenia zieleniny, możemy jednak skłonić je do picia smacznych soczków, które tak bardzo polubią. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka). Koniecznie wybierzcie właśnie botwinkę z buraczkami.


Sok z botwiny

Z młodych liści botwiny zrobić można też wyjątkowe sałatki. Smakują wybornie z kozim serem i sosem vinegrette. Za to boćwina ma duże, pomarszczone liście i grube ogonki liściowe, dlatego można przyrządzać ją jak szparagi, a liście jak szpinak. Barszcz z botwiny to zupa, na którą wielu z nas czeka cały rok.


Okres, kiedy nowalijki są na wyciagnięcie ręki koniecznie musimy wykorzystać! Kolejna szansa na to pojawi się dopiero za rok. Możliwa do wykonania właśnie. W naszej rodzimej kuchni najbardziej znany jest chłodnik litewski, w którym pierwsze skrzypce gra botwinka.


Chłodnik to pozycja obowiązkowa w letnim menu. Dziś mam dla Was przepis na chłodnik z botwiny, w nieco odmienionej wersji, a to za sprawą dodatku w postaci mleka kokosowego. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą z pieprzem i odstaw na godzinę do lodówki.


Gotowy chłodnik z botwiny podawaj z podprażonym słonecznikiem oraz resztą posiekanego koperku. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą! Podawać pojedynczo listki, na koniec twardy owoc lub warzywo (np. kawałek jabłka, marchwi) Do urządzenia wlej wodę (5ml), sok z zielonych roślin i jeden wybrany owoc: banan, truskawka, itp.


Wlewamy ocet- po to aby botwina nie straciła koloru. Po tym czasie wlewamy gorące do słoików, zakręcamy , przewracamy do góry dnem. Jeśli chcemy i boimy się o zamknięcie, pasteryzujemy ok minut.


Autor: Z Majeczką w kuchni o 11:04. Pomaga w leczeniu nadciśnienia, niedokrwistości, zwiększa wydolność organizmu i sprawność seksualną. Dowiedz się, jak zrobić sok z buraków czerwonych.


Zobacz najlepszy przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty