Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gratka dla fanów ciast makowych. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo.
Makowiec jest niezwykle wilgotny od jabłek, co doskonale wpływa na jego smak.
To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Znane i lubiane kluski z makiem, jedno z tradycyjnych dań wigilijnych.
W moim domu nie było tradycji kluskowej, poznałam je w rodzinie męża, gdzie podawano je w postaci łazanek z makiem. Od tej pory, kiedy na święta przygotowuję domowy makaron zaws. Makowiec japoński to nasze ulubione ciasto świąteczne , piekę go od wielu lat.
Z bakalii daję siekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki.
Do wylanego na blaszkę ciasta wkładam jeden migdał w całości, kto go znajdzie w swoim kawałku będzie miał szczęście przez cały rok. Mogłoby się nawet wydawać ze jest niczym nadzienie do makowca, tylko o bardziej zwartej konsystencji. Placek Japoński ( makowiec z jabłkami).
Do przygotowania ciasta nie używamy ani grama mąki. Makowiec japoński jest idealny i wyjdzie każdemu, nie wymaga zawijania. Jaki jest makowiec japoński? Pełen maku, bakalii, z dodatkiem startych jabłek, które sprawiają, że to ciasto jest idealne. To najlepszy przepis na makowiec japoński.
Z wierzchu makowiec japoński polewam czekoladą, ale i bez polewy jest przepyszny! Lista przepisów na placek z makiem i jablkami japonski z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
AbcMojejKuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Abc Mojej Kuchni. Ostrzegamy jednak: ciasto z makiem i jabłkami to słodycz, która uzależnia na całe życie. Nie smakują Ci ciasta, wręcz ich nie znosisz?
Ubóstwiasz za to wilgotne wypieki? Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Szukasz wypieku, który doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kruchy placek z makiem. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Toteż owoce opłukać, przekroić na ćwiartki i wyciąć z nich gniazda nasiene oraz obrać ze skórki. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz kaszą manną. Połączyć masę makową i utarte żółtka. Dodać starte na grubej tarce jabłka. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek.
Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Nie bardzo wiedziałam jak się za to zabrać, ponieważ nie przepadamy za suchym makowcem, wolimy bardziej wilgotne ciasta. Ciasto z makiem i jabłkami. W dodatku nie przepadam za gotowymi produktami, wolę zrobić sobie.
To makowiec bezglutenowy, wegański, bez jajek, białek mleka, pszenicy itd. Ja przygotowuję go z jabłkami, można użyć gruszek na przykład lub innych twardych owoców. Niezwykle lekki i wilgotny makowiec. Znajdziesz tu najlepsze i sprawdzone przeze mnie przepisy ze zdjęciami na pachnące miodem i migdałami pyszne makowce, ciasta i strucle z makiem.
Wielkanocne, strucla drożdżowa z makiem, babka makowa, a także makowce na biszkopcie oraz na cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.