Ryba po japońsku – uwielbiam jeść, zaś nie cierpię nazwy. Niestety taka się przyjęła i pewnie dużo osób będzie jej szukać właśnie pod tymi słowami. O smażonej rybie w zalewie pomidorowo-octowej w towarzystwie cebuli, ogórków i konserwowej papryki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.
Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym.
Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce. Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku (np. dzień wcześniej). Dodatkowo zagęszczą się soki z jarzyn. Smak i styl Smak Poradnik gotowania Dobre rzeczy Smaczne miejsca Człowiek od kuchni Kulturalnie kulinarnie Przyjemności na weekend Przy wspólnym stole.
Osuszone kawałki ryby moczyć w cieście i smażyć na oleju. Zalewę gotować około minut, odstawić do ostygnięcia. Warzywa pokroić w paski.
Tę rybę robimy nie tylko na święta, ale też na wiele rodzinnych okazji - po prostu smakuje wszystkim i może stać w lodówce przez kilka dni, dzięki czemu przez długi czas można ją podjadać :) PS. Warstwowe danie z mintaja, warzyw oraz Sosu włoskiego WINIARY smakuje najlepiej wtedy, kiedy już się przegryzie w lodówce, dlatego warto przygotować je na dzień przed planowanym podaniem. Ryba jest naprawdę pyszna,można ją śmiało robić. Jak nie mam oliwy to daje pół szklanki oleju.
Zależy jak kto lubi ja na przykład daje trochę mniej octu jak jest w przepisie - łyżki, bo wydawała mi się za ostra,ale to już kwestia smaku. Rybę pokroić na kawałki, przyprawić marynatą do ryb, bądź samą solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przygotować farsz: Na osobnej patelni rozgrzać olej.
Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce, zeszklić. Dodać paprykę oraz ogórki pokrojone w drobną. Tradycyjne i nowoczesne najlepsze przepisy na śledzie, nie tylko na Wigilię. Z cebulką, marynowane w occie lub w oleju.
W pysznych przystawkach lub sałatkach śledziowych. Do tego bardzo popularny przepis na tatara ze śledzia, sałatki śledziowe i inne przepisy na śledzika. Rybę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części.
W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem połączyć wszystkie składniki.
Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Ryba smakuje również na ciepło podana do ryżu. Wówczas wtedy pełni funkcję obiadu a nie przystawki. Kwestia Smak… kwestiasmaku.
Dodaj do swojej kolekcji Edytuj Lubię to Ustaw jako okładkę kolekcji Komentuj. Durszlak - kwestia smaku ryby. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.
Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Stanowi ciekawą odmianę dla znanych śledzi po kaszubsku czy tych pod pierzynką. Wypróbuj nasze przepisy! Wodę przegotować, ostudzić. I zapewne ma ona tyle wspólnego z Japonią, co ryba po grecku z Grecją.
Rybę kroimy w kawałki, obtaczamy w mące i smażymy. Następnie układamy w półmisku i przykrywamy warzywami. Odstawiamy na kilka godzin by smaki się przegryzły.
Podajemy na zimno lub ciepło - kwestia gustu. Drożdżówek nigdy nie jest za dużo. Zawsze znikają co do jednej.
Mam fazę na wypieki z jabłkami (może dlatego, że króluje teraz moja ulubiona szara reneta), więc późnym wieczorem postanowiłam upiec drożdżówki z nimi, żeby były na śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.