wtorek, 8 września 2015

Przepis na makowca na drożdżowym cieście

Przepis na makowca na drożdżowym cieście

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość.


Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Pani Doroto makowce przepyszne! Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD.


W święta nie może zabraknąć makowca. Makowiec na cieście drożdżowym. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół.


Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Ewa Wachowicz poleca makowiec w cieście krucho-drożdżowym, z bakaliami i miodem, z wierzchu polany lukrem.


Oto sposób przygotowania. Są osoby, które nie wyobrażają sobie świąt bez drożdżowego makowca. Ten jest przepyszny, z duża ilością maku, wilgotny i puszysty.


Polecam ;) Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Większość przepisów na tę roladę opiera się na drożdżowym lub krucho-drożdżowym cieście, Zobacz. Ja przygotowałam to drugie, wg przepisu z książki W staropolskiej kuchni. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, przygotowanie jest proste (ciasto zagniatamy mikserem, więc jest to ułatwienie i wygoda) i rozłożone na dni, więc nie musimy rezerwować sobie kilku godzin na zrobienie makowca.


Przepis na makowca na drożdżowym cieście

Dlatego ja masę tą suszyłam w piekarniku w stopniach przez ok. Po przygotowaniu ciasta, należy rozwałkować je na placek o grubości około pół centymetra. Kolejnym etapem jest nałożenie masy makowej i zawinięcie jej w podłużną roladę, a następnie w papier pergaminowy w formie tuby.


Tak przygotowanego makowca piecz przez około minut w temperaturze 1st. C, aż będzie lekko przyrumieniony. Jak zrobić makowiec - przepis i film wideo. Słodki, miękki, pachnący sprawdzi się również jako słodka przekąska lub deser w innym okresie roku.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na cieście drożdżowym. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok minut. Zawsze smakuje wyjątkowo. Niektórzy nie wyobrażają go sobie bez lukru. Sekretem pysznej i udanej strucli makowej jest wilgotna, wyważona w smaku, mocno bakaliowa masa ściśle przylegająca do ciasta.


Roladę makową najczęściej oblewa się lukrem i posypuje kandyzowanymi owocami. Najczęściej ma postać strucli makowej - drożdżowego makowca zawijanego. Otworzyć puszkę maku, wyłożyć połowę na ciasto zostawiając czyste brzegi (ok. 1cm) i zwinąć jak roladę. Przeturlać makowca do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, lekko posmarować białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika 180c na ok.


Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.


Prosty przepis,a ile radości, pozdrawiam i odezwę się po.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty