środa, 30 września 2015

Przepis na barszcz z botwiny

Zdejmujemy barszcz z ognia i zabielamy śmietaną. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Po zestawieniu z płyty dodaję łyżeczkę soku z cytryny, doprawiam do smaku cukrem i solą, dodaję zahartowaną śmietanę. Przed podaniem posypuję zupę na talerzach świeżo posiekanym koperkiem. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa.


Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Pani Fotograf Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pani Fotograf Gotuje. Okres, kiedy nowalijki są na wyciagnięcie ręki koniecznie musimy wykorzystać!


Kolejna szansa na to pojawi się dopiero za rok. Możliwa do wykonania właśnie. Na końcu dodajcie do śmietany kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę.


Przepis na barszcz z botwiny

Teraz śmietanę dodajcie do barszczu (12). Zabielany barszcz z botwinką jest gotowy. Do każdej porcji barszczu dodajcie zielony koperek.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Rozumiem,że to tylko jedna z propozycji na tzw barszcz ukraiński,a nie wzór barszczu niczym wzór metra? Na pewno da się to zrobić szybciej.


Przepis na barszcz z botwiny

Jeśli zakładasz tu szkółkę kucharską pomyśl o tych mlodych kucharkach,czy im się chce dwa dni pierdzielić z jedną zupą? Próbuj dalej,powodzenia:) Odp. Składniki na zupę z botwinki: - pęk botwiny (małe buraczki) - żeberko - ząbek czosnku - pęk koperku i pietruszki - mała cebula - niepełna łyżka octu - śmietana - jarzynka, sól, pieprz - listek laurowy i ziele angielskie - przepis na botwinkę można wzbogacić o gotowane jajka.


Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Na koniec doprawić sokiem z cytryny.


Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). Z naszym prostym przepisem na zupę z botwiny z ziemniakami ugotujesz to smaczne danie już w pół godziny. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Botwinka przepis, zupa botwinka, zupa z botwiny, botwina zupa przepis, chłodnik z botwiny, przepis na botwinę, barszcz z botwiny: zobacz! Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka.


Poszatkowaną botwinę z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką. Do garnka wlej też litr bulionu warzywnego lub drobiowego. Polecam Ci mój przepis na bulion warzywny.


Czy można napisać o nim coś oprócz: idealny? Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.


Dodane przez biancorossa w: Tylko o kuchni. Najpierw przygotuj wywar. Gotuj w całości korzeń pietruszki, cebulę, czosnek, marchew, łodygę brokuła. Razem z warzywami gotuj pokrojone w plasterki buraczki. Barszcz ukraiński z fasolą.


Na początku gotowania wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Jak buraczki będę już miękkie dodaj pokrojoną w kostkę botwinkę. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Botwinka nadaje się oczywiście nie tylko na barszcz, więc póki jeszcze w sklepach jest jej pełno, sprawdź inne przepisy na zupy z botwinką!


No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami. Botwinka - przepis stary jak świat, ale zupa pyszna i zawsze na czasie. Oczywiście obowiązkowo kwaśna, gęsta śmietana i dużo posiekanego, świeżego kopru. Botwina to nic innego, jak młode korzenie i liście buraka ćwikłowego. Botwinkę możemy spotkać w sklepach w okresie wiosennym i wczesnym latem, gdyż sezon botwinkowy zaczyna się w maju, a kończy w lipcu.


Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis. Po tym czasie obieram mięso i wrzucam do garnka. Pietruszkę, seler i jedną marchewkę ścieram na tarce.


Drugą marchew, kalarepę, ziemniaki kroję w kostkę i gotuję do miękkości około minut. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Botwinkę przygotowujemy wyłącznie ze świeżych buraków, kroimy zarówno ich liście jak i niewielki jeszcze korzeń (liście kroimy podobnie jak szczypior a buraczki cienko obieramy i kroimy w kostkę, najpierw oczywiście dokładnie myjemy). Zupa z botwiny - sposób wykonania: Pyszny i sprawdzony przepis na zupę botwinkę. Lista przepisów na barszcz z botwiną z polskich blogów kulinarnych.


Przepis na barszcz z botwiny

Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zebraliśmy dla Was mnóstwo pomysłów na pyszne, domowe dania z botwiny: tradycyjne zupy i chłodniki (ale niekoniecznie z klasycznymi dodatkami, bo na przykład z truskawką), a także ciekawe przepisy na gołąbki z botwinki, pierogi z farszem botwinkowym, botwinkowe leczo oraz kolorowe wiosenne sałatki. Każdy kucharz ma swój pomysł na botwinę.


Najczęściej jest to chłodnik czy tzw. Podajemy dzisiaj sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z botwiną! Możesz przygotować ją dla niespodziewanych gości, ponieważ wykonuje się ją bardzo łatwo i szybko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty