poniedziałek, 21 września 2015

Leczo z cukinią i pieczarkami do słoików

Do wyparzonych, czystych słoików nakładamy gorące Leczo, na wierzch do każdego słoika wlewamy po łyżce stołowej oleju i szybko natychmiast zakręcamy. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiki na dekielkach czyli do góry dnem. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. Leczo z kiełbasą, leczo do słoików.


Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Gorące przekładamy do słoików. Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około minut.


Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. W zimie jak znalazł dla osób pracujących.


Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami!


Lista przepisów na leczo z pieczarkami do słoików z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Część ugotowanego lecza można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach.


Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian. W tym czasie cukinię podsmażyć lekko na niedużej ilości oleju, dodać zmieloną paprykę i dusić przez około minut. Składniki połączyć w dużym garnku, dodać zmielone pomidory, resztę oleju i przypraw.


Gotować na małym ogniu przez około minut mieszając od czasu do czasu. Oczyszczone, umyte pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę i razem z pieczarkami przesypujemy ją do garnka z cebulą. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Razem gotujemy całość jeszcze przez około minut.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię, zawartość patelni - mieszamy.


Kamilo - możesz nie mieć obaw, jeszcze mi się nie zdarzyło, aby to leczo się zepsuło. Spokojnie nada się do tego duża przerośnięta cukinia - ładnie zmięknie kiedy będzie nasolona. Pamiętaj tylko, aby wkładać gorące leczo od razu do słoików i dobrze zakręć wieczka. Naprawdę nie trzeba nic więcej! Powodzenia i pozdrawiam!


Cukinie i paprykę pokroic w kostke. Marchew ,cebule i pieczarki (jeżeli są) pokroic w półplasterki. Wszystko posolic i odstawic na 2-godz. Spodobał Ci się ten przepis!


Chcesz podzielić się swoją opinią? Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok. Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Tak przyrządzone danie możemy przechowywać przez około rok w spiżarni, w chłodnym i zaciemnionym miejscu.


Doprawiamy solą i pieprzem. Oto składniki na leczo do słoików z cukinii: łyżki oliwy z. W serwisie Gazetakrakowska. Dodać zioła i przyprawy do smaku. Opcjonalnie na tym etapie można także dodać pokrojone w plasterki pieczarki i zrobić leczo grzybowe. Dusić na małym ogniu jeszcze jakieś minut.


Na koniec doprawić cukrem. Jest ono bardzo łatwe i dosyć szybkie do zrobienia. Warto poświęcić teraz trochę czasu na przygotowanie takiego pysznego leczo, aby zimą też delektować się tą potrawą!


Podaję z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, frytkami z selera itp z pieca czy z ryżem. Dla dziecka, które dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem cukinię i paprykę należy pokroić w grube pasy. Podstawą każdego lecza jest papryka. Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek. Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię.


Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej. Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Dodałam do niego wysokiej jakości wiejską, suszoną kiełbaskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty