środa, 16 września 2015

Makaron do lasagne bez gotowania

Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie. GOTUJEMY: Wkładamy płaty lasagne do gotującej się osolonej wody (litr wody na każde 100g makaronu, łyżeczka soli na litry wody). Płaty lasagne gotujemy przez 2–min w szerokim garnku. Czas gotowania makaronu cienkiego, go makaronu pszennego (bezjajeczny) takiego jak spaghettini, muszelki i świderki to 6-minut.


Makaron do lasagne bez gotowania

Gdy kilka lat temu na rynek wszedł makaron do lasagne, nie wymagający gotowania, wydawało się, że to koniec udręki. Wydawało się, że już nie będziemy musieli zmagać się z lepkim makaronem. Jednak makaron bez ugotowania nie sprawdza się w lasagne z dużą ilością sos - np. Wlej do garnka 5ml wody i dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne.


Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez minut na niewielkim ogniu. Rozprowadź kilka łyżek sosu na dnie naczynia żaroodpornego. Rozłóż plastry makaronu na sosie. Przykryj kolejną warstwą makaronu.


Makaron do lasagne bez gotowania

Potrzebujemy: woka, dowolnych składników, planu oraz jego precyzyjnego wykonania. Delikatne warstwy makaronu pozwalają dokładnie wydobyć smaki tradycji, do których należy ragù alla Bolognese. Lasagne to prostokątne płaty makaronu, o idealnej konsystencji gwarantującej właściwe podkreślenie smaku dodatków.


Nasze Lasagne potrzebują jedynie minut zapiekania by zapewnić najlepszy efekt kulinarny. Wierzch lasagne posyp obficie startym na dużych oczkach tarki serem. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem i przyrządź dzięki niemu smaczną lasagne z mięsem i warzywami. Dodane przez natasza w: Tylko o kuchni.


Nie trzeba używać dużej ilości płatów dobrze jest za to grubo przekładać je sosami. Makaron Barilla na Lasagne gotować czy nie? Wejdź i poznaj łatwy i szybki przepis na pyszną lasagne.


Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Dziś po raz pierwszy i na pewno nie ostatni (zwłaszcza, że połowa paczki mi została) zastosowałam makaron, który nie trzeba było gotować.


Oczywiście jak to ja, patrzyłam na to sceptycznie, ale w końcu jak napisali na opakowaniu ,,nie wymaga gotowania to już im uwierzyłam na słowo, a raczej na napis. Posmarować blachę masłem, najlepiej o pionowych, wysokich ściankach. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Semolina z PSZENICY twardej najwyższej jakości Produkt może zawierać: JAJA I. Płaty makaronu nie wymagają wstępnego gotowania.


Do gotowania makaronu możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek, jeśli jest to domowy makaron lub płaty makaronu na lasagne. Do gotującej się wody wkładamy makaron i delikatnie dociskamy, żeby cały dokładnie się zanurzył. Warto zwrócić uwagę na jego grubość oraz zalecenia znajdujące się na opakowaniu, każdy producent bowiem określa czas gotowania produktu. Jak gotować makaron lasagne?


Makaron do lasagne bez gotowania

O wiele trudniejszą sztuką jest gotowanie makaronu lasagne. Jeśli chodzi o sam proces gotowania makaronu, produkt wrzuca się na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuje często mieszając, aż do uzyskania konsystencji „al dente”, czyli „półmiękkiej”. Do wody, w której gotuje się makaron, warto dodać niewielką ilość oliwy, dzięki czemu unikniemy sklejaniu makaronu. Nie wymaga gotowania, a i tak danie zyskuje prawdziwy, włoski smak. Jeśli sos po przewidzianym w przepisie czasie gotowania nadal jest za rzadki - gotuj go dłużej, aż woda odparuje.


Jeśli i to nie pomaga, możesz spróbować zagęścić sos koncentratem pomidorowym. Lasagne po upieczeniu musi odpocząć kilka minut, nie można kroić jej gorącej - jeśli przestygnie nie powinna się już rozpadać. Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! Garnek do gotowania makaronu. Zwykle makaron gotujemy w naczyniach, które mamy pod ręką, ale jeśli jesteśmy prawdziwymi smakoszami włoskiej pasty, warto zakupić garnek do makaronu, który umożliwi ugotowanie perfekcyjnego i sprężystego penne czy tagliatelle.


Taki garnek to naczynie trzyczęściowe. Ostatnia warstwa powinna być pokryta sosem beszamelowym i odrobiną masła, które zapobiegnie wysuszeniu potrawy. Na dno naczynia wylewamy cienką warstwę sosu pomidorowego (czyli właśnie tego sosu z mięsem) i na nią układamy płaty makaronu (nieugotowanego oczywiście).


Tworzymy warstwę surowego, twardego makaronu - w wolne przestrzenie należy dołożyć połamany makaron, jeśli cały płat się nie mieści. Od czasu do czasu zamieszaj. Ugotowany makaron odcedź.


Surowy makaron układa się bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Następnie przekłada się na niego farsz i całość przykrywa kolejną warstwą makaronu – i tak do wyczerpania składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty