Cukinia, a dla innych kabaczek to warzywo dyniowe, którego miesiącem sezonowym jest sierpień. Cukinia ma neutralny smak i twardą konsystencję, którą traci podczas obróbki termicznej. Placki z cukinii czy też leczo z cukinią to tylko jedne z wielu popularnych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego warzywa. Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada cukinia?
Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.
Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Wakacje, wakacje, i po wakacjach. Zostają tylko wspomnienia. Czas wrócić do pracy, domu, kuchni i do tych garów Wróciłam z głową pełną nowych pomysłów, planów.
Dusimy leczo pod przykryciem aż cukinia będzie miękka. Ewentualnie możemy nieco podlać wodą, by nam danie nie przywierało do garnka.
Na sam koniec dodajemy paprykę słodką oraz świeżo posiekaną bazylię i tymianek. Obieramy i kroimy cukinie (lub kabaczek) oraz pomidory (proponuje je sprzyc gorącą wodą by obrać skórkę). Następnie wszystko wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody, z łyżki oliwy. W tym czasie kroimy reszte składników, kiełbase i cebule podsamażamy.
Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana.
A to, o czym Pani napisała, jest tylko inną odmianą, jednak na jedno i drugie można mówić i. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. UWAGA: Do lecza można dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię lub kabaczek w ilości około kg. Wtedy należy dusić całość minut.
W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą.
Leczo z kabaczkiem i cukinią.
Cukinia, zwana również kabaczkiem, to moim zdaniem wyjątkowo fajne warzywo. Wygląda różnorodnie, bo przecież może być zielona lub żółta, mała lub duża, ale to co jest ważne to fakt, że sprawdza się naprawdę w wielu potrawach. Nawet doświadczeni działkowcy mają kłopot z określeniem różnic pomiędzy cukinią a kabaczkiem. Niektórzy twierdzą, że kabaczek to zielone warzywo dyniowate przypominające kij baseballowy lub wojenny pocisk. Cukinia zaś ich zdaniem to podobne warzywo, ale żółte, zwykle nieco mniejsze, słodsze, bez dużych pestek.
Okazuje się, że kabaczek i cukinia to ten sam gatunek rośliny. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.
To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone pieczarki, paprykę i kabaczek (pokrojony w większą kostkę)- możemy to już dusić w garnku. Dusimy do miękkości, po czym dodajemy pomidory w.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.