wtorek, 8 września 2015

Marynujemy grzyby

Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego. Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków.


Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Do marynowania nadają się przede wszystkirydze, boro, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki.

Zaleca się wybieranie grzybów małych, tak by w. W jednym słoiku bez problemu można marynować różne gatunki grzybów. Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze ok. Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła.

Nie marynujemy grzybów robaczywych i oklapniętych. Grzybki oczyścić, dobrze umyć. Jeśli trzony są zbyt twarde, do marynowania przeznaczamy tylko kapelusze. Duże grzyby dzielimy na kawałki, małe marynujemy w całości.


Zalewa octowa razem z białą i czarną gorczycą, kolorowym pieprzem, liśćmi laurowymi i zielami angielskimi idealnie komponuje się z grzybami, nadając super smak i aromat :) Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska. Aby zrobić marynowane grzyby, trzeba dokładnie je przejrzeć. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, np. Są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, ryb i sosów. Dlatego każdy miłośnik marynowanych grzybów, koniecznie musi dowiedzieć się, co zrobić by jego zalewa do grzybów była pyszna i nie tylko nie zniszczyła, ale także świetnie podkreśliła smak leśnych skarbów.


Zalewa do grzybów marynowanych Zalewa do grzybów to bardzo istotny punkt przygotowań grzybowych przetworów.

Do garnka wlej trzy szklanki wody i wsyp trzy płaskie łyżki cukru. Typowy błąd przy marynowaniu to mało soli w fazie obgotowywania,Produkt jest wtedy mało smaczny i zazwyczaj czuje się , że jest zbyt kwaśny. Takie jak zawsze robiła moja mama za czasów mojego dzieciństwa.


Dzięki marynowaniu grzyby zyskują lepszy smak - głównie dzięki. To nic innego, jak ugotowane grzyby, zamarynowanych w specjalnej zalewie octowej z przyprawami. Przepis na grzyby marynowane podany poniżej jest uniwersalny, dokładnie opisuje poszczególne czynności, które należy wykonać, aby otrzymać doskonałą potrawę.


Ja uwielbiam marynowane grzybki w całości – ale nie łatwo jest upolować cały słoik małych grzybków. Do wrzącej osolonej wody wrzucić grzyby i gotować je około minut. GRZYBY MARYNOWANE Uwielbiam grzyby marynowane w occie, cebuli i przyprawach. Dodaj też dwa duże liście laurowe lub cztery małe, kulek ziela angielskiego, kulek czarnego pieprzu oraz łyżkę gorczycy. Nie znam szczegółów, gdyż nie zbieram olszówek, a dzisiejszy wpis jest o maślakach – delikatnych grzybach.


Maślaki marynowane to kolejna propozycja na grzybowe przetwory. Podobnie jak inne leśne grzyby, tak i maślaki marynowane można przygotowywać na sto rożnych sposobów. Nasza marynata ma cebulowy posmak.


Jeśli takie maślaki marynowane nie gościły jeszcze nigdy na twoim talerzu, wypróbuj nasz przepis! Skórka pozostawiona na kapeluszach maślaków nie jest szkodliwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty