poniedziałek, 14 września 2015

Makowiec zawijany babuni

Makowiec zawijany mojej babci. Lubie piec ciasta jednak drozdzowe jakos zadko mi wychodzilo. Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok lub szt, tak opowiadała mi moja mama.


A to dlatego, że Rodzina liczna była, babcia miała siedmioro dzieci, więc jak przypuszczacie jedna strucla makowa to za mało ;-). Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

Ciasto drożdżowe idealne, mnóstwo masy makowej, w dodatku wilgotnej, ah, rozpływa się w ustach ! Stary przedwojenny smak. Desery Ciasteczka babuni. Slodkie ciasteczka babuni min. Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta.


Przepis na klasyczny, zawijany makowiec. Do mąki dodać jajka,pół szklanki cukru,drożdże ze śmietaną i stopioną,ale ostudzoną margarynę. Wyrobić ciasto drożdżowe,owinąć w folię i na noc włożyć do lodówki.

Mak opłukać,ugotować i zemleć razy. Dodać do niego cukier i mióżółtka oraz. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Mak gotujemy w mleku przez minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy miód stopiony z połową kostki masła, rdzeń z wanilii,orzechy i rodzynki. Pani Doroto makowce przepyszne!


Gotujemy jeszcze minut. Drożdże rozcieramy ze śmietaną, dodajemy mąkę drugą połowę masła, połowę cukru pudru, jajka i 2. Lista przepisów na makowiec babuni z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najlepszy makowiec zawijany mojej babci. Strucla makowa ulubiona asiek32.

Wersja mobilna Napisz do nas Regulamin Polityka cookies Polityka prywatności Reklama. Wyrośnięte ciasto,przerobić jeszcze raz i odstawić. Pokroić na tyle kawałków,ile będzie makowcy, podsypać mąką, rozwałkować,posmarować rozbełtanym białkiem.


Cienko rozsmarować masę makową, zwinąć,układać zwinięciem pod spóposmarować rozbełtanym jajkiem,jeżeli chcemy mieć malutkie makowczyki,zawijamy każdy w pergamin. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu.


Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.


Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. Składa się z ciasta drożdżowego zawijanego z masą z maku.


Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany. Drożdżowy, z bogatą masą makową z orzechami i bakaliami. Tradycyjny makowiec świąteczny dla całej rodziny.


Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty