czwartek, 24 września 2015

Przepis na faworki duza porcja

Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Lista przepisów na duża porcja faworki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na duża porcja. Wyjac na stolnice, lekko wyrobic i podzielic na czesci. Kazda czesc walkowac bardzo cieniutko i kroic radelkiem lub nozem na paski szerokosci 3-4cm i dlugosci 8-9cm.


W srodku robic naciecia i przewlekac. Najlepiej robic faworki malymi porcjami poniewaz szybko wysychaja, a bardziej chlona tluszcz. Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej.


Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia.

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Finger Food na karnawałowym stole. Karnawał to okres zabawy, który na pewno trzeba uczcić pysznym jedzeniem. Oto szybki, prosty i sprawdzony przepis na faworki tudzież chrusty.


Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego są równie popularne w Tłusty Czwartek co pączki. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.


Pierwsza porcja 1°C, min - spody i boki spieczone Druga porcja 1°C, min - wszystko ok Polecam sprawdzać od min. Witam, kokosanki robiłam na urodziny synka. Klasyczna karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę.


Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach a karpatka wygląda i smakuje świetnie. Przewlekam, tworząc faworki. Krok 5: Smażę na rozgrzanym do 175°C (max 180°C) oleju (lub smalcu, ja wykorzystałam olej we frytkownicy).


Smażę, aż będą złote z obydwu stron. Krok 6: Tak wygląda faworek po usmażeniu, a tak prze lekko rośnie i nabiera bąbelków. Usmażone faworki odkładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gdy już zarumienią się z jednej strony przewróć je na drugą. Smażenie z jednej strony nie powinno trwać dłużej niż sekund na. Smaż faworki porcjami, aż do zużycia całego ciasta. Sprawdź, jak faworki robi Ewa Wachowicz i wypróbuj jej recepturę.


Podawaj klasycznie - posypane cukrem pudrem! Przygotowanie dania faworki na piwie Make przesiac na stolnice, dodac zoltka, piwo, sol i maslo. Wyrabiac ciasto az sie przestanie kleic (dobrze jest zaczac od wsypania szkl. maki a potem dodawac w miare potrzeby).


Po zagnieceniu ciasto wlozyc na ok. Potem wyjac, przegniesc, podzielic na kawalki i walkowac cienkie placki. Kruche Ciasteczka Duża Porcja - informacje, zdjęcia, materiały video.


Difficulty level Very easy. Pozdrawiam Write comment. Kruche i delikatne faworki. Przepis na najlepsze faworki. Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty