środa, 2 września 2015

Jak zrobić żurek z gotowego zakwasu

Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Tak samo powstawał mój zakwas chlebowy. Czy mogę go w takim razie użyć?


Na innych stronach widziałam też że do zakwasu z żurku dodaje się czosnek, ziele angielskie i liscie laurowe. Może do mojego zakwasu wystarczy dodać te składniki? Tą wyjątkową zupę można dodatkowo zabielać śmietaną lub mlekiem dla podkreślenia smaku.

Zakwas na żur kopiłam, jeśli już. Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem. Na wigilijny barszcz min łatwe tanie. Przetwory cukinia z wędzoną papryką - gotowe danie na przechowanie. Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto.


A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie! Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek. To dopiero będzie uczta!

Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją. Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas. Dania główne Żurek z domowego zakwasu.


O tym, jak zrobić zakwas z buraków,. Durszlak - barszcz z gotowego zakwasu. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut.


Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. W wielu domach jest to tradycyjna potrawa na Wielkanoc, ale je się go dość często. Spory o to, czym różnią się żurek i biały barszcz wydają się nie do rozstrzygnięcia.


Barszcz biały od podstaw - jak go zrobić? Wyjaśniamy krok po kroku o nazwie barszcz zwyczajny (więcej na ten temat: Żurek wielkanocny na zakwasie - przepis na doskonałą zupę, która sprawdzi się nie tylko na święta ). Z tego właśnie powodu w części domów barszcz biały uznawany jest za zupę mięsną. JAK ZROBIĆ ZAKWAS DO ŻURKU? To pierwsza rzecz, którą musimy zaplanować.


W zależności od temperatury, w której pozostawimy słoiki z zakwasem, oraz od tego, w jaki poziom kwasowości mierzymy, jego przygotowanie może zająć od czterech dni do miesiąca. W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. Resztek zakwasu nie musisz wyrzucać – możesz je zbierać w litrowym słoiku i zrobić z nich zakwas na żurek (dodaj do niego kilka łyżek mąki żytniej, ząbki czosnku i zalej wodą).

Odstaw na kilka dni i użyj do ugotowania żurku. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Kiszenie żuru czyli jak zrobić domowy zakwas na żurek. Jestem w trakcie robienia zakwasu na żurek zgodnie z przepisem.


Dzisiaj jest czwarty dzien, a zakwas nadal nie rozwarstwił sie i jest lekko gorzkawy w smaku. Nie ma w nim pleśni i bardzo ładnie pachnie. Czy poczekać jeszcze, czy cos poszło nie tak i zrobic nowy?


This feature is not available right now. Samo przygotowanie zupy jest bardzo. Mój żurek to spontaniczny obia nie miałam w domu zakwasu. Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki.


W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów. Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Zobacz sprawdzony przepis na zakwas do żurku autorstwa Kasi Bukowskiej!


Jak zrobić prosty, domowy zakwas na żurek. Sprawdź przepis na zakwas na żurek! Nie kupuj gotowego zakwasu na żurek! Z nami przyrządzisz go w prosty sposób! Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna.


Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.


Mama kupowała zakwas w półlitrowych butelkach. Jeszcze do niedawna nie znosiłam żurku, w sumie to od dziecka. Jak był podawany na Wielkanoc to zawsze się wymigiwałam aby go nie jeść :).


Ale gusta się zmieniają i ja polubiłam żurek ale tylko robion Zobacz więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty