Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Z bakalii daję siekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki.
Do wylanego na blaszkę ciasta wkładam jeden migdał w całości, kto go znajdzie w swoim kawałku będzie miał szczęście przez cały rok. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Skropić sokiem z cytryny lub limonki, wymieszać, następnie połączyć z masą makową. Oddzielić białka od żółtek. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.
Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki. Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka. Zawsze szybko znika z patery. Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj.
Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 9g masy makowej z puszki, jaj, 250() ucieramy na gładką masę, dodając po. Szybki makowiec z puszki na kruchym spodzie. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu.
Kupuje się ją w puszcze i dzięki temu chcąc zrobić szybki seromak czy makowiec japoński nie trzeba parzyć i. Wtedy odpasa również ich przygotowywanie. Natomiast może być tak, że na półce sklepowej stoi kilka puszek z masą makową, pochodzących z różnych firm – Bakalland. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje.
To prosty i szybki przepis na makowiec. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Domowy makowiec nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje nieziemsko.
Pokażę Wam dzisiaj , jak zrobić pyszne, drożdżowe ciasto z masą makową. Ciasto będzie niezwykłe, bo będzie miało kształt gwiazdy, dlatego wyjątkowo pięknie będzie prezentowało się na świątecznym stole. Ja kiedyś zrobiłam z taką gotową masą makową i na prawdę efekt był wg mnie dużo gorszy.
A gdyby jednak zdecydowała Pani przygotować to ciasto z makiem z puszki, to proszę użyć troszkę mniej cukru, bo one zdaje się. Jaki jest makowiec japoński? Pełen maku, bakalii, z dodatkiem startych jabłek, które sprawiają, że to ciasto jest idealne. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową. Wystarczy spróbować, aby przekonać się, czy jabłkowa nuta w makowcu to coś, czego zawsze brakowało Ci w tradycyjnym wydaniu tego smacznego ciasta. Człowiek uczy się na błędach Ściskam cię gorąco kochana nasza xxx. Białka delikatnie zmieszać z masą makową. Witaj a ile dokładnie mąki powinnam dodać jeżeli używam suchy a nie z puszki?
Masę makową wyłóż z puszki do miski. Dodać posiekane orzechy i amaretto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica 26cm). Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy! Połączyć z jajkami i mąką.
Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Całość gotować około minut, od czasu do czasu mieszając. Przekładanie: Przestudzony biszkopt przekroić na pół.
Gorącą masą przełożyć biszkopt, delikatnie przycisnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.