środa, 23 września 2015

Leczo prawdziwe węgierskie

Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Węgierskie leczo czyli prawdziwe lecsó :-) Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni.


Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i. W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan.

Prawdziwe leczo jest przysmakiem o niewielkiej liczbie składników, a sekret jego smaku tkwi w… smalcu. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. PRAWDZIWE WĘGIERSKIE LECZO JEST WEGAŃSKIE. Warzywne leczo jest u nas ostatnio dość często, takie z kolorowych papryk, cebuli, cukinii i pomidorów, w sam raz na obiad w czasie diety dr Dąbrowskiej. Dzisiaj jednak pokażę Wam, jak zrobić bez tłuszczu danie oparte o prawdziwe węgierskie leczo, które tradycyjnie.


Leczo jest jedno i jeden sposób wykonania , reszta to wariacje na temat tej potrawy a już sz. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Leczo (lecsó) prawdziwe węgierskie - Durszlak.

Chyba jednym z najbardziej docenianych przez obcokrajowców dań rodem z kuchni węgierskiej jest leczo. Ten, kto choć raz miał okazję zasmakować tej niezwykłej potrawy nie dziwi się takiej sytuacji. Kiedyś czytałam, że kiedy węgierska pani domu ma przygotować obia to wyciąga paprykę i zastanawia się, co do niej dodać. A tak na poważnie, ciekawa jestem, jak smakuje takie prawdziwe, węgierskie leczo. Bo polską wersję z cukinią i kiełbasą albo mięsem wołowym bardzo lubię.


Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów. Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie. Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić.


Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Prawdziwe dlatego, że dla wszystkich wielbicieli ostrych potraw leczo węgierskie to przysmak. Polecam przepis na klasyczne leczo. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Bardzo sycące i mocno paprykowe, prawdziwe węgierskie leczo.


Mniam lt;Zapraszam do przygotowań! Warto jednak pamiętać, ze prawdziwe węgierskie leczo składa się tylko z papryki, pomidorów, kiełbasy i cebuli. I oczywiście dużej ilości papryki w proszku :) I choć potrawa wydaje się bardzo prosta, smakuje naprawdę wybornie :) Razem ze mną węgierskie leczo przygotowała także Ania.


Zimą, takie pachnące słońcem, latem leczo węgierskie jest dla nas prawdziwym rarytasem. Nie ma w nim kiełbasy ani pieczarek, które w tej wersji zmąciłyby jego najprostszy i najlepszy smak.

Leczo węgierskie przygotowuję prosto, najprościej z cebuli, papryki, kilku ząbków czosnku i pomidorów. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.


Często mam wrażenie, że węgierskie leczo w Polsce to jest bardziej nasze narodowe danie #127477;#127473; o nieco mylącej nazwie tak samo jak pierogi ruskie #129375;#129375;#129375; i mój ulubiony sposób na. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Leczo - prawdziwe węgierskie lesco Często robimy leczo, a raczej coś co przypomina leczo, a jeszcze bardziej przypomina ratatouille.


W prawdziwym węgierskim lecsó nie znajdziecie cukinii ani tym bardziej - polskiego wynalazku - parówek, które wzięły się pewnie z czasów PRL-owskich, kiedy to o dobrą kiełbasę trzeba było mocno się. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nie zawiera pieczarek, cukinii czy innych dodatków, nawet kiełbasa nie należy do tradycyjnych składników. Prawdziwe węgierskie leczo powstaje tylko z papryki, pomidorów, cebuli i tłuszczu.


Pyszne danie o węgierskim rodowodzie przygotowuję od wielu lat, odkąd na polskim rynku pojawiła się w ciągłej sprzedaży świeża papryka. Jego główne składniki to papryka, pomidory oraz cebula. Naprawdę polecam wypróbować Wam to klasyczne węgierskie leczo. Jednak polski wariant jest nieco inny od pierwowzoru. Tym razem proponujemy wrócić do korzeni i podajemy przepis na węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem!


Czy znacie taką wersję przepisu na leczo?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty