czwartek, 3 września 2015

Marynowane kurki

Kurki dokładnie oczyścić, wypłukać. Wrzucić do gorącej, lekko osolonej wody, dodać marchewkę i gotować 5- min. Wyparzone słoiki napełniać jeszcze gorącymi kurkami, przekładając kawałkami marchewki i cebuli, zalewać wrzącą zalewą, zakręcać wygotowanymi pokrywkami i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.


Uwielbiam je czyścić, suszyć, marynować, czy zaprawiać w solance. Jeść je też lubię, ale bardziej wolę zbierać, sprawia mi to wielką frajdę, już samo chodzenie po lesie jest mega przyjemne. W garnku zagotuj wodę i wrzuć grzyby na minut alby się lekko podgotowały.

Wysyp na ręcznik papierowy. Składniki marynaty wlej do garnka. Wsyp przyprawy cukier i sól. Do wyparzonych słoików włóż kurki na 3. Coś dla miłośników grzybów, czyli kurki marynowane w słoiczkach. Przetwory idealnie zaprezentują się na wigilijnym stole!


Marynowane kurki są doskonałe nie tylko do sałatek, ale również do kanapek i podgryzania. Warto przyrządzić domowe przetwory z grzybów, kiedy kurki dostępne są w sklepach i na straganach, a przez to tańsze. Podajemy sprawdzony przepis na kurki!

Więcej o kurkach, ich wartości odżywczej i przydatności kulinarnej znajdziecie tutaj. Sprawdzony przepis na kurki marynowane w zalewie od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!


Jak tu oprzeć się pokusie uchwycenia niepowtarzalnego smaku grzybów na dłużej? Nawet jeśli jest na to jakiś sposób, po co się starać, skoro można przygotować kurki marynowane i cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok. Do tego właśnie zachęcamy. Dla urozmaicenia: Do marynaty możesz dołożyć również trochę gałki muszkatołowej, która nada jej wyrazistości i nieco koloru. Mamy więcej ciekawych przepisów.


Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie. Obgotowywujemy w wodzie (około min) z łyżeczką soli, Dokładnie odcedzamy. W tym czasie obgotowane kurki układamy w słoiczkach razem z pokrojona marchewką.


Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane. Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań.


Do garnka wlać wodę, ocet , cukier i sół, zagotować. Ja uwielbiam marynowane boro i rdzawe rydze, ale jakiś czas temu dostałam sporo kurek i udało mi się zamarynować kilka słoiczków. Wyglądają przepięknie, jak złota biżuteria w słoiczkach.


Tradycyjna marynata grzybowa - w roli głównej kurki.

Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki. Cebulę kroję w krążki i przekładam do sitka.


Grzyby Marynowane - Najwięcej ofert w jednym miejscu. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!


Stoisz przed koszem pełnym kurek i szukasz pomysłu jak przyrządzić je, by można się było cieszyć ich smakiem przez cały rok? Wypróbuj kurki w occie zrobione w oparciu o przepis poniżej. Innym sposobem na przedłużenie terminu przydatności do spożycia kurek jest ich marynowanie.


Marynując kurki stosuje się podobne zalewy, jak w przypadku innych grzybów. Dokładnie oczyszczone grzyby należy wymieszać z ulubionymi przyprawami, a następnie zalać zagotowaną mieszanką wody, octu, cukru i soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty