Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Tniemy rybę na mniejsze kawałki, żeby wygodnie dały ułożyć się na półmisku.
Przed smażeniem rybę posypujemy solą i pieprzem, można ją skropić cytryną i posypać koperkiem dla smaku.
Najpierw ją nagrzewamy, potem wlewamy olej. Do tego smakuje wszystkim. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie.
Szybki i prosty przepis na tradycyjną rybę po grecku. Ważne: Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją.
Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak jest i tym razem. Zdecydowanie należy do potraw fit i pewnie w tej kategorii króluje na wigilijnym stole. Możesz odchudzić ją jeszcze bardziej, jeśli filety upieczesz w piekarniku i przełożysz duszonymi warzywami. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna.
Przepisy, jak zrobić - Smaker. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Sami przyznacie, że takiego przepisu brakowało na blogu – ryba po grecku, wbrew nazwie, to popularne i lubiane danie kuchni polskiej, i banalnie łatwo dostosować je do diety przyspieszającej metabolizm. Dzisiaj sajgonki z rybą po grecku i porem –absolutnie pyszne i sprawdzą się zarówno na codzienny obia jak i na imprezę z przekąskami na stole.
I znikną naprawdę szybko;) W prezentowanej wersji sposób na resztki, ale danie jest tak pyszne, że spokojnie można je zrobić w sposób dedykowany: będzie smakować z każdą rybą. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego.
Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.
Kto jest smakoszem ryb na pewno nie pogardzi rybą po grecku. Ja często robię to danie na Wigilię albo na jakieś przyjęcia. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Niemniej to potrawa bardzo smaczna, która składa się z filetów rybnych w sosie warzywnym.
Można ją jeść na ciepło, jak i na zimno. W niektórych regionach Polski jest podawana na kolację wigilijną. Ryby posól dopiero przed wrzuceniem na patelnię. Nie dawaj ziół – szybko się przypalają.
Nie skrapiaj ryby cytryną, zrób to dopiero na talerzu. Rybę ze skórą najpierw smaż po jej stronie. Nie przykrywaj, ewentualnie te bez panierki, tylko w mące, smażone po jednej stronie – na sam koniec i na krótko.
Dorsz to popularna ryba o białym mięsie, łagodnym smaku i niewielkiej zawartości tłuszczu. Mięso dorsza zawiera duże ilości witamin A ,E i kwasów tłuszczowych omega-EPA i DHA. Nie jest też potrawą, która sprawdzi się tylko na wigilijnym stole. Tak naprawdę jest świetną propozycją na każdy dzień roku. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy.
Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Jest szybka w przygotowaniu i smaczna. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Wigilię wszyscy uwielbiają nie tylko za rodzinną atmosferę, prezenty i mile spędzony czas.
Podczas tej wyjątkowej kolacji, raz w roku, na stole możemy się cieszyć wspaniałymi potrawami. Oto prosty przepis kulinarny na to świąteczne danie. Danie nada się także na kolację świąteczną, bo znakomicie imituje rybę po grecku. I uwaga, nie martwcie się działaniem gazotwórczym kalafiora.
Dodałam specjalnie sporo majeranku – powinno pomóc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.