W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. Jest także wykorzystywana do sałatek oraz potraw duszonych.
Nazwą botwinka określa się też liście buraka ćwikłowego. Niektórzy przez cały rok czekają, aż pojawi się ich ulubiony przysmak pełen witamin i minerałów.
Jest w przepisach na chlodniki a ja nie wiem co to jest ? Określeń botwina, boćwina i botwinka często używamy zamiennie, ale, z biologicznego punktu widzenia, każda oznacza coś innego. Dodane przez smakoszkammm w: Tylko o kuchni. Kolejną zaletą tego warzywa jest duża zawartość błonnika, co usprawnia trawienie i pobudza pracę jelit. Nazwą botwinka określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. Osobiście wolę chłodnik z botwinki.
Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np.
Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Warto jeść jej jak najwięcej! Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu.
Maj - sezon na botwinkę. Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa. Jedząc nowalijki, pomimo często różnej pogody za oknem, możemy poczuć, że idzie lato!
Zbierana jest na wiosnę, przez co zalicza się ją do grona nowalijek. Znana jest już od IV wieku p. Już wówczas była doceniana ze względu na swój smak, ładny różowy kolor, który nadaje potrawom, ale przede wszystkim dzięki bogatym wartościom zdrowotnym. Ludzie lubię eksperymenty w kuchni, ale zachowajcie je dla siebie i nie uszczęśliwiajcie nimi innych! Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej chłodnikiem z botwinki woła o pomstę do nieba!
To jest chłodnik ogórkowo. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajo lub szczypiorek.
Zupę przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Botwinka, czy ogórkowa na czerwono? Moja klasyczna botwinka wzbogacona jest o dodatek ziemniaków.
Na koniec zaprawiam ją jeszcze śmietanką z odrobiną mąki pszennej. Jeśli lubisz zupy z mięsem to moja botwinka z kurczakiem będzie dla Ciebie idealna. Kiedy jest już al dente dodaję ocet balsamiczny, sól, można dodać odrobinę cukru jeśli słodycz octu balsamicznego jest dla kogoś niewystarczająca.
Ja zaciągam jeszcze wszystko szczyptą - dosłownie - mąki. Do botwinki dodajemy sól i pieprz do smaku, wciskamy sok z cytryny (ilość dodanego soku będzie uzależniona od naszych preferencji smakowych i tego, jak słodka jest zupa, ja lubię gdy zupa ma słodko-kwaśny smak i wciskam dość sporo soku z cytryny), dodajemy czosnek i posiekany koperek. Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną. Sezon na botwinkę dopiero się rozpoczął, jeszcze cały czerwiec będziemy mogli się nią cieszyć (zobacz wpis Co i kiedy przetwarzać).
Można potem zrobić z niej barszcz, chłodnik, zupę z botwinką czy zmiksować z jogurtem lub kefirem otrzymując pyszny koktajl. Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis. Re: botwinka… smakołyki czyli zachciewajek c. Mi sie botwinka sniła jakies tygodnie temu – skoro mówisz ze jest juz w sklepach to super – w koncu zrobie. Poza tym marzył mi sie kapuśniaczek z młodej kapustki gotowany na kiełbasce i do tego młode ziemniaczki z koperkiem….
Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Kazda potrawa, tak powiedzmy dla 3-osob rowna sie sredni garnek ktory trzeba odpowiednio doprawic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.