środa, 9 września 2015

Przepis na ciasto do makowca

Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania. Dziwne, że komuś to wyszło. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Pani Doroto makowce przepyszne!


PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych.

W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. Zebrałam dla Was najlepsze przepisy na makowce, które publikowałam do tej pory. Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.


Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób. Nie wiem czy było już to pytanie zadane, ale właśnie jestem w trakcie robienia makowca i mam szybkie pytanie. Właśnie zagniotłam ciasto na kruchy spód.


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.

Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto na makowca. Dodane przez celabrate w: Tylko o kuchni. Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez - minuty.


Rrozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, dokładnie skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Jeśli chcesz wzbogacić jego smak, dodaj do masy makowej dowolne bakalie: migdały, rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.


Upieczone ciasto udekoruj lukrem, ziarenkami maku lub polewą czekoladową i podawaj razem z kawą zbożową, herbatą lub mlekiem. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowo kruchy placek. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (1ml), a następnie masę żółtkową.

Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto może być nieco klejące). Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Warto więc poznać sekret mistrzyni.


Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Na koniec wlać stopione ciepłe masło, lecz nie gorące i jeszcze wyrabiać ciasto przez ok. W świecie kulinarnym funkcjonuje zazwyczaj pod nazwą makowiec japoński lub makowiec z jabłkami. Ja stosuję nazwę makotka, bo ciasto to połączenie MAKowca i szarlOTKI.


Ciasto dla prawdziwych makofilów! Dodajemy kaszę mannę a nie kaszę manną. Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna.


Przenosimy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy nadzienie makowe, ale tak aby brzegi (ok cm) nie były posmarowane makiem. Zwijamy nasze ciasto w rulon.


Podobnie, jak często są zwinięte ciasta francuskie. Końce makowca podwijamy pod spód. Upewniamy się, że ciasto na spodzie jest dobrze zlepione.


Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Przepis na: Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym. Jeżeli macie małą keksówkę, wtedy podzielcie ciasto na dwie części i upiecz dwa makowce.


Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby. W misce rozkruszyłam drożdże, dodałam łyżki mąki, łyżkę cukru i trochę mleka. Do drugiej miski (dużej) wsypałam resztę mąki, szczyptę soli, cukier, wbiłam jajko i wlałam dwa żółtka, na koniec wlałam wyrośnięty rozczyn. Najczęściej przygotowuję makowca z tego przepisu, ale w tym roku wypróbowałam przepis Karola Okrasy z książki ‚Pacal kontra Okrasa” wydanej przez Lidla.


Wyrobiłam elastyczne ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty