czwartek, 3 września 2015

Marynowane papryczki chili w occie

Papryczki chili w oleju Czas przygotowania: min. Jak marynować papryczki chili? O tym jak marynować papryczki chili, już pisaliśmy przy okazji publikowania przepisu na marynowane papryczki pepperoni w occie i syropie z agawy, ale przypomnimy teraz na przykładzie papryczek thai chili :) Ten przepis jednak odrobinę różni się od tamtego, między innymi nieco inną marynatą :) Smak.


Za pomocą widelca lub wykałaczki nakłuj papryczki w kilku miejscach. W dużym garnku zagotuj wodę.

Wymieszaj i gotuj pod przykryciem kilka minut. Dodaj ocet i sok z cytryny. Do zalewy dodaj papryczki chili. Coś dla lubiących ostre przekąski min łatwe przystępne.


Papryki cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Drodzy Smakerowicze, kupiłam ostatnio na ryneczku papryczki pepperoni. Pamietajcie,że ostrość chili najlepiej załagodzić popijając ją mlekiem, śmietaną lub jogurtem- nigdy wodą, gdyż kapsaicyna (odpowiedzialna za ostrość) w tej ostatniej się nie rozpuszcza!

Sposób przygotowania przepisu: MARYNOWANE PAPRYCZKI CHILI. Marynowane papryczki chili (na 3-małe słoiczki) - ok. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Uwielbiam ostre smaki i bardzo często używam papryczek chilli w swojej kuchni. Escapade Gourmande Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Escapade Gourmande.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na marynowane papryczki chili. Lista przepisów na marynowane papryczki chili w oleju z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! W ostatnim czasie nastała w kulinariach istna moda na marynowanie i kiszenie różnego rodzaju warzyw i owoców.


Dlatego dziś prezentujemy Wam genialny przepis na marynowane papryczki chilli. Przepisy na marynowane ostre papryczki w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na marynowane ostre papryczki. Część wylądowała w garnku i została uduszona w białym winie, śmietance i cebulce, a reszta wskoczyła do słoiczków pt. Nieodłączny składnik azjatyckich i meksykańskich dań, świetnie komponujący się z zupami, sałatkami, marynatami, sosami, potrawami z ryżu i makaronu.


W wersji europejskiej i amerykańskiej są idealne na kanapkę oraz do fast foodów. Oczywiście cała ostrość zostaje w marynacie, ale przecież jej nie trzeba wykorzystać, można wylać. Moje papryczki w tym roku piekielnie ostre, ale to miniaturki, więc ostrość się skumulowała ;) Tradycyjne chili, jakie jest w sklepach na wagę, po zamarynowaniu traci moim zdaniem większość ostrości.

Nasze papryczki po zakupie lub zerwaniu z krzaków myjemy, osuszamy i kroimy na odpowiednie kawałki: jalapeno i serrano na plasterki a większe papryki na prostokątne kawałki wielkości połowy pudełka zapałek. Na próbę tez kilka małych jalapeno zamarynowałem w occie w całości. Przepis na marynowane papryczki jalapeno i inne.


Szukasz pomysłu na przetwory na zimę? Polecam marynowane papryczki chili. Szczególnie przypadną do gustu tym, którzy cenią sobie pikantne smaki. Jeśli więc lubisz kuchnię, której nie brak charakteru, ruszaj po słoiki i zabieraj się do dzieła. Następnie należy dodać papryczki chili, liść laurowy , ząbki czosnku, koper włoski, kolorowy pieprz, gorczycę i sól.


Gotujemy na małym ogniu przez min w celu uzyskania lekko chrupkich papryczek. O wiele dłużej zachowują swoją świeżość. Ląduje średnio na co drugiej pizzy, dodajemy je do sosów, stosujemy jako element marynat do mięs, a gdyby nie to, że chcemy się jeszcze trochę pocieszyć w miarę bystrym wzrokiem, to robilibyśmy sobie z nich maseczki na twarz. Do niewielkich słoiczków( po oliwkach, po musztardzie, po kaparach) układam ciasno odsączone z solanki papryczki, zagotowane w occie słupki marchewki i ząbki czosnku, dodaję maluteńki listek laurowy( zawsze mam specjalnie zachomikowane takie najmniejsze) Zalewam gorącą zalewą z pieprzem, zielem angielski i gorczycą.


Przepisów na róznego rodzaju marynaty zatrzęsienie. Ku mojemu zaskoczeniu w blogowych czeluściach istnieje luka i to spora. W sezonie chilli jest tania, wygrzana w słońcu i pachnąca. DODAJ PRZEPIS MÓJ PROFIL. Obecna w nich kapsaicyna wspomaga przemianę materii, dlatego szczególnie.


Przygotować zalewę : zagotować wodę w garnku razem z przyprawami , gotować ok. Gorącą zalewą zalewać słoiki z papryką , poczekać chwilkę aż woda wszędzie dojdzie i zakręcić , ustawiać do góry dnem , można dodatkowo pasteryzować w piekarniku w temperaturze 1stopni minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty