Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym.
Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy.
Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. Przepis na barszcz biały z kiełbasą. Cudowny przepis na barszcz biały z kiełbasą.
Tym bardziej go polecam ponieważ ten barszcz biały z ziemniakami przygotujesz na prawdziwym domowym zakwasie. Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu. Jak zrobić samemu barszcz biały.
Biały barszcz możesz zrobić używając zakwasu z butelki. Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz.
Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć. Zakwas na barszcz biały Na barszcz potrzebny jest zakwas.
Jest on inny niż na żurek. Na żur lub żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej, na biały barszcz na bazie mąki pszennej razowej. Do wywaru dodałam liść i ziele. W garnku zagotowujemy wodę ( na butelce z zakwasem pisze na jaką ilość wody jest dana butelka zakwasu ) - u mnie półtora litra. Dodajemy do niej obraną ze skóry kiełbasę ( ja daję w całości ), warzywa ( również w całości ), liśćce laurowe, ziele angielskie i pokrojony w grubsze plasterki czosnek.
Mimo, że zajmuje trochę czasu, to warto go wypróbować. Dziś spróbuj naszej wersji, którą wyróżniają dwie rzeczy – szybkość przygotowania i idealna kompozycja przypraw. Tradycyjna polska zupa na Wielkanoc.
Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około godziny. Po tym czasie odcedź warzywa (nie będą Ci już potrzebne). Pozostając nadal w temacie śniadania wielkanocnego przedstawiam dzisiaj przepis na biały barszcz na domowym zakwasie. Gotowy zakwas musiał bowiem odbyć test próbny i zdał go na szóstkę z plusem.
Na jego bazie powstaje najlepszy klasyczny barszcz, bez większych udziwnień – podany z najlepszą białą kiełbasą i jajkiem. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem. Barszcz w wielu domach, podobnie zresztą jak żurek, stanowi nieodłączny element Wielkanocnego śniadania, jednak doskonale sprawdzi się również jako świetny obiad nie tylko w. Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka.
Następnie dodać letnią, przegotowaną wodę, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżkę suszonego majeranku. BARSZCZ BIAŁY – tradycyjny, polski przepis na Wielkanoc. OBIAD WIELKANOCNY PRZEPISY – oczywiście śniadanie wielkanocne jest najważniejsze, ale na pewno zastanawiacie się co podać na Wielkanocny obiad.
Zebrałam najlepsze przepisy, które są moją propozycją na wielkanocny obiad. Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej.
Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.