Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę.
Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Zobacz inne moje przepisy na CHŁODNIK.
Przepis na chłodnik taki domowy lekki chłodnik z ogórkiem, koperkiem i rzodkiewką. Chłodnik wstawić na godziny do lodówki. Ja lubię, gdy jest pikantny, dzieciaki wolą słodszy. Podane z jajkiem lub bez cieszą smakiem w upalne dni. Kiedy nie mamy apetytu, nie mamy ochoty na spędzenie długich godzin w kuchni, szybki w przygotowaniu i orzeźwiający chłodnik, jest tym, czego potrzebujemy!
W dużym garnku zagotować szklankę wody. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Dorzucić posiekaną botwinę.
Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w. Moja ma ma często robiła go w letnie dni, pamiętam ze dodawała również szczaw. Niestety moje dzieci nie przepadają za zimną zupką… a szkoda, na szczęście na mamę zawsze można liczyć i na słoiczek chłodnika również #128578; Ja osobiście uwielbiam z dodatkiem ugotowanych młodych. Delikatny kolor i konsystencja.
Jego podstawę stanowi wywar, któremu charakterystycznego smaku nadają liście i młode korzenie buraka ćwikłowego, popularnie nazywane botwinką. Te zimne zupy wzbogaca się o rozmaite składniki, np. Najbardziej popularną zimną zupą jest chłodnik litewski serwowany z jajkiem ugotowanym na twardo oraz chłodnik ogórkowy.
Odmianą zupy chłodnik jest okroszka, czyli zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Gasi pragnienie, zaspokaja głó a do tego nie obciąża organizmu. Przy tych wszystkich zaletach, chłodnik litewski stanowi źródło cennych składników odżywczych za sprawą obecności botwiny i takich dodatków jak ogórek czy ugotowane jajko. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka).
Forum - botwinka chłodnik (114) Odp. Dodane przez biancorossa w: Tylko o kuchni. Jest wiele przepisów i wiele sposobów na to, by zrobić botwinkę. Każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki.
Moja botwinka zupa jest idealnie wyważona smakowo. W przepisie na botwinkę podam jakie składniki możesz ewentualnie pominąć lub też zamienić na inne.
Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej chłodnikiem z botwinki woła o pomstę do nieba! To jest chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowym, ale napewno nie z botwinki, bo młode buraczki są tu tylko dodatkiem, tak jak czosnek, czy koperek! Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za oknem jest stopni na plusie.
Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Pyszne, zdrowe, zimne zupy na słoneczne dni. Wersja klasyczna poza botwinką, ogórkami, zieleniną i maślanką, kefirem lub śmietaną zazwyczaj zawiera także pieczone kawałki kurczaka lub indyka, my wolimy chłodnik bez mięsa. Do talerzy wlewamy schłodzony chłodnik z botwinki, posypujemy koperkiem. Porady Przygotowując chłodnik z botwiny Magdy Gessler, nie ścieramy warzywna tarce tylko drobno je siekamy, starkowane warzywa puszczą zbyt dużo soku.
W jej skład wchodzi botwinka, kiszone ogórki oraz młode buraczki. Dodaj posiekany szczypiorek oraz koperek. Dla wzmocnienia smaku użyj kilka zakwaszonych buraków lub zakwasu buraczanego.
Czosnek podkreśli wytrawność chłodnika. Pierwsze wzmianki o chłodniku litewskim tej zupie pojawiły się w wydaniu „Pana Tadeusza”. Mój przepis na chłodnik jest prosty i zawiera wiele wariantów do wyboru. U mnie zawsze jest to dużo botwinki. Sandersik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ooomnomnomnom!
Dziś później, bo musiałam dzieci ogarnąć, teraz już oboje w domu, więc ciężko będzie ;-). Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu.
Dobrym pomysłem na letni obiad jest przygotowanie chłodnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.