Papryka konserwowa sprawdzi się do domowej spiżarni. Dodatek miodu do marynaty sprawia, że papryka jest niesamowicie smaczna, słodka, chrupiąca, po prostu idealna. Jest przepyszna, a przepis mam od mamy. Poznaj jeden z nich i przygotuj paprykę marynowaną z miodem i czosnkiem!
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Polecane przepisy: papryka marynowana z miodem Zobacz więcej.
Przekąski Sałatka z kurczaka z miodem i musztard. Nie od dzisiaj wiadomo, że papryka marynowana jest najsmaczniejsza, gdy jest delikatnie słodkawa. Nie każdy z nas używa białego cukru i dlatego często zastępujemy go miodem. Ja paprykę marynowaną słodzę właśnie miodem, przez co jest na pewno zdrowsza, a dla mnie smaczniejsza.
Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Przygotowuje się ją niezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Odstawiamy na około godzinę.
Cebulę kroimy w ćwierćkrążki, solimy i również odstawiamy na godzinę. Gotujemy wodę z octem i miodem.
Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do zalewy wrzucamy paprykę i cebulę. Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę. A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca.
Całość przełóż do słoików. W garnku podgrzej wodę razem z miodem, solą oraz octem. Tak przygotowaną ciepłą zalewę wlej do słoików.
Na koniec ustaw słoiki do góry dnem tak, aby były szczelnie zamknięte. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga smakujmy. W tym roku po raz pierwszy robiłam marynowaną paprykę. Zamiast zacząć od tradycyjnej, zrobiłam z miodem.
Ku mojemu zaskoczeniu w blogowych czeluściach istnieje luka i to spora. W sezonie chilli jest tania, wygrzana w słońcu i pachnąca. I powracamy do przetworów. Tym razem marynowana papryka z miodem.
Dziś zapraszam Was po nowy pomysł na paprykę konserwową. Wyszła przepyszna, słodka, delikatna, a zarazem aromatyczna. Robiłam ją jakiś miesiąc temu, a wczoraj była degustacja.
Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. Wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Pokrojoną paprykę ułożyć ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalewę przestudzić.
Do każdego słoiczka z papryką wlać po łyżce oleju i miodu. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na marynowana papryka z miodem rozmarynem i goździkami.
Babeczki z truskawkami i kruszonką. Fantakuchen - ciasto z fantą. Młode ziemniaczki ze śmietanką. Zupa krem z zielonych i białych szparagów. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
Marynowana czerwona papryka z chili i miodem. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Dzisiaj na stronie u mnie papryka marynowana w occie u nas mówi się na nią papryka konserwowa ale to kwestia przyzwyczajeń. Czerwoną paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion i opłukać. Następnie włożyć do czystych i suchych słoików.
Dynia marynowana na ostro - z musztardą i miodem. Przepis na papryka z miodem. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować według własnych upodobań smakowych.
Do swoich słoiczków dorzucam – cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dzięki dodatkom nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Co prawda, perspektywa nowego roku akademickiego nie jest dla mnie czymś strasznym, ale będę bardzo tęsknić za latem, tym bardziej, że dni są coraz krótsze i zimniejsze. Na szczęście możemy sobie trochę pomóc i zamknąć. Zimą zajadamy ją do kanapek a także dodaje do sałatek.
Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.