czwartek, 20 lipca 2017

Przepis na makaron lasagne

Rozwałkowane jak najcieniej ciasto kroić na płaty lasagne i układać na stolnicy każdorazowo podsypując mąką aby się nie sklejały. Tak przygotowany makaron jest gotowy do użycia np. Przepisy z kategorii makaron lasagne. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Podsmaż mięso mielone na oleju.

Dodaj pomidory z puszki, a następnie Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne, dzięki któremu uzyskasz włoski smak i odpowiednią gęstość sosu, który dobrze połączy sos z mięsem i makaronem, a lasagne nie będzie się rozwarstwiała. Jestem pewna, że przepis na domową lasagne podbije Wasze serca! Wiecie jak mocno kocham kuchnię włoską i mogłabym ją jeść wręcz codziennie.


Pięknie pachnąca, warstwowa zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami przekładana makaronem do lasagne, żółtym serem i sosem beszamelowym. Własnoręcznie przygotowane łazanki są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Co więcej, ususzyć i trzymać w zamkniętym pojemnik.


WERSJA TRADYCYJNA: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka. Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować rękami.

Przy okazji pieczenia lazanii postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domowy makaron. Korzystam z niego zawsze, zarówno jeśli potrzebuję płatów do lazanii, jak i wtedy, gdy w planach jest rosół z makaronem nitki. Wejdź i poznaj łatwy i szybki przepis na pyszną lasagne.


Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?


Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki.


Lasagne będzie składać się z czterech warstw, dlatego podziel wszystkie składniki na cztery części. Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź sos boloński, następnie dodaj sos beszamelowy i starty parmezan. Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy. Na makaron wylewam sos pomidorowy i rozprowadzam, układam makaron, znów sos, znów makaron, znów sos i znów makaron.


Na wierzchu polewam resztę sosu. Ja przygotowałam jasna warstwę wegańską więc czas na biała warstwę.

Do kielicha blendera wkładam tofu, dolewam mleko, dodaję obrane ząbki czosnku , drożdże, skrobię i przyprawy. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend.


Lasagne bolognese to jedno z najczęściej kojarzonych z Włochami dań. Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie. Pieczona lasagne (Lasagne al forno) z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsa i nie tylko.


Na koniec dodajemy lampkę wina i mieszamy całość drewnianą łyżką. W osolonej wodzie gotujemy makaron, aż będzie al dente. Makaron polewamy sosem i posypujemy tartym serem, oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii. Włoskie nonny radzą, żeby woda na makaron była słona jak Adriatyk.


I faktycznie, to doskonale robi temu daniu. Na to sos pomidorowy, znów makaron. Lazania po polsku, czyli zapiekanka z płatów makaronu do lasagne z pysznym farszem z mięsa wieprzowego mielonego i sosu pomidorowego. Do tego mieszanka tartego sera mozzarella i tartego, żółtego sera.


Na górę zaś proste wykończenie w postaci mleka i śmietanki słodkiej. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Można posypać go oregano i bazylią.


Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty