Włoskie przyprawy podkreślą charakter dania, a fasolka doda smaczku. Solferino – rodzaj zupy, pochodzącej z Lombardii, której nazwa pochodzi od wsi położonej na południe od jeziora Garda. Zupę przygotowuje się na bazie rosołu, dodając do niego przetarte ziemniaki, zielony groszek oraz śmietanę z rozkłóconymi żółtkami jaj. Serwuje się z groszkiem ptysiowym.
To nieskomplikowana zupa, która urzeka swoją prostotą. Przygotowuje się ją na bazie rosołu lub wywaru drobiowego.
Jeśli macie pod ręką por, cebulę, ziemniaki, groszek, przecier pomidorowy lub passatę, to macie właściwie wszystko, co jest potrzebne, by zupa solferino z serem mozzarella pojawiła się na Twoim stole. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora białą część obieramy myjemy kroimy drobno. Do ok litrów wody wkładamy pokrojonego pora i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Dodajemy kostki bulionowe i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zielony groszek. Wywar zagotować ,ziemniaki obrać pokroić w kosteczkę dodać do wywaru.
Pora umyć pokroić w plasterki dodać do wywaru.
Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać odcedzony groszek i przecier pomidorowy. Doprawić sola pieprzem i cukrem do smaku. Włoska zupa Solferino , przepis z kategorii Zupy. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Gotuj z Wojciechem.
Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Solferino- postna zupa, której nazwa pochodzi od nazwy wsi z Lombardii. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa solferino.
Zupa ogórkowa z ryżem na indyku. Solferino to niewielka miejscowość położona na północy Włoch, w Lombardii. Znana jest ona z dwóch powodów. Co więcej, olbrzymia ilość ofiar tego starcia miała bezpośredni wpływ na powstanie Czerwonego.
Pyszna zupa pomidorowa z warzywami i kielbaska. Anuluj pisanie odpowiedzi. Tradycyjne polskie zupy, ugotowane w domu przy użyciu dobrych składników, na domowych wywarach mięsnych i jarzynowych, są bardzo zdrowe i nie powinno zabraknąć ich w naszym domowym menu.
Sycąca zupa o ciekawym i niezapomnianym smaku z cyklu klasyki włoskie. Są zdrowo sycące, rozgrzewające w okresie jesienno-zimowym i mają mnóstwo wartości odżywczych.
Właśnie gotuję, według takiego przepisu: mięso z kurczaka włoszczyzna groszek dag ziemniaków śmietana koperek starty ser Opłukane mięso posolić i ugotować wraz z włoszczyzną (litra wody). Po półgodzinie dodać groszek i ziemniaki. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąc je, pokroić i dodać z powrotem.
Francuzi jak np Paul Tremo, nadworny kucharz Króla Stasia Poniatowskiego podczas pracy dla naszego króla w Polsce tak naprawdę odkrył popularną zupę cebulową skąd ją spopularyzował we Francji. Przejść do ofensywy Zdrowie w naszych rękach Polska. Modlitwa Ojca Świętego Jana Pawła II w intencji narodu żydowskiego. Przepisy na solferino włoska zupa w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na solferino włoska zupa.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! W wywarze ugotować obrane i pokrajane ziemniaki i przetrzeć przez sito. Zupę podprawić rumianą zasmażką z cebulą, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać gorącą z rumianymi grzankami.
Doradca Smaku XI: Turecka zupa z soczewicy, odc. Może trzeba będzie dodać sera topionego, może żółtego, może soli, może cukru, może pieprzu… a może więcej natki…. Na specjalne życzenie naszego czytelnika Czesława usilnie domagającego się czegokolwiek z zielonym groszkiem.
Poszukujesz nowych przepisów na zupę? Niezbędne składniki zupy: mięso z kurczaka, ziemniaki, groszek. Najlepsza książka kucharska w sieci. U nas znajdziesz przepisy na ciasta, desery, sałatki, surówki, dania główne. Zbieramy i publikujemy wszystkie receptury: przepisy z zeszytów mamy i babci, z gazet, te zasłyszane w pociągach i tramwajach.
Umieszczamy sprawdzone przepisy na smaczne potrawy. Danie dnia: - zupa solferino - zupa ogórkowa - naleśniki z serem - pyzy z mięsem - kotlet mielony - ziemniaki got. Szczególną odmianą ostatniej z wymienionych jest barszcz. Bez niego nie mogą przecież odbyć się święta Bożego Narodzenia.
Nigdy nie jadłam zupy solferino, więc nie wiem czy to, co osiągnęłam to ta zupa. Jak dla mnie - smaczna, ale szału nie ma. To sprawdzony i bardzo uniwersalny przepis babci, który przez lata się nie zmienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.